10°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

02.12.2019 / 15:18 Politika - Sarajevo

Komšić primio akreditivno pismo nerezidentne ambasadorice Južnoafričke Republike

Komšić primio akreditivno pismo nerezidentne ambasadorice Južnoafričke Republike
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio akreditivno pismo novoimenovane nerezidentne ambasadorice Južnoafričke Republike za BiH sa sjedištem u Atini Beryl Rose Sisul. 

Novoimenovana ambasadorica je, na početku ceremonije predaje akreditivnih pisama, izrazila namjeru da mandat posveti jačanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Južnoafričke Republike. U pozdravnom govoru, ambasadorica Sisul je istaknula opredijeljenost za nastavak saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti trgovine i investicija. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je poželio dobrodošlicu ambasadorici Južnoafričke Republike i istaknuo opredijeljenost za unapređenje bilateralne saradnje dvije zemlje. Iako geografski udaljene, dvije države vežu tradicionalno dobri odnosi, rekao je predsjedavajući Komšić. Bosna i Hercegovina kontinuirano pruža podršku borbi za ravnopravnost i demokratiju u Južnoafričkoj Republici i u tom smislu izuzetno cijeni aktivizam Nelsona Mendele. 

Sagovornici su se složili da bi eventualno ponovno otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Južnoafričkoj Republici u značajnoj mjeri doprinijelo poboljšanju bilateralnih odnosa, a istovremeno bi unaprijedilo saradnju s zemljama afričkog kontinenta pozicioniranim južno od Sahare, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo