11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

02.12.2019 / 09:52 Politika - Sarajevo

Migracije i izbor direktor SIPA-e na dnevnom redu sutrašnje sjednice VM

Migracije i izbor direktor SIPA-e na dnevnom redu sutrašnje sjednice VM
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Na sjednici Vijeća ministara BiH sutra bi trebalo da se nađu materijali Ministarstva sigurnosti koji se odnose na situaciju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata, te prijedlog ovog ministarstva za imenovanje direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH sproveo je konkursnu proceduru za izbor direktora SIPA-e, na kojoj je najviše bodova osvojio dosadašnji direktor ove agencije Perica Stanić, ali je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio da nema načina da Vijeće ministara u sadašnjem sazivu u prisustvu predstavnika ove stranke imenuje direktore SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Prema predloženom dnevnom redu, Vijeće ministara trebalo bi da razmotri informaciju o konkretnim mjerama i aktivnostima koje je potrebno preduzeti u okviru procesa evropskih integracija BiH, a koju je Direkcija za evropske integracije pripremila radi realizacije zaključka sa treće redovne sjednice Predsjedništva BiH.

Među predloženim tačkama su i prijedlozi odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Vijeća Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, te utvrđivanju carinske tarife za narednu godinu.

Vijeće ministara trebalo bi da razmotri i nacrt ugovora o finansiranju između BiH i Republike Srpske, te Evropske investicione banke sa Osnovama za zaključivanje ugovora za finansiranje projekta vodovoda i kanalizacije u Republici Srpskoj.

Na predloženom dnevnom redu je i izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, Vijeća ministara trebalo bi da se izjasni o prijedlogu odluke o imenovanju Komisije za kupovinu objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Podgorici.(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo