14°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

02.12.2019 / 08:09 Regija - Uoči Samita u Londonu

Zastava Sjeverne Makedonije uz zastave članica NATO-a

Zastava Sjeverne Makedonije uz zastave članica NATO-a
Foto: Facebook - Vijesti.ba

Zastava Sjeverne Makedonije podignuta je zajedno sa zastavama zemalja članica NATO pred Samit Alijanse u Londonu, koji se održava 3. i 4. decembra. "Ponos! Zastava naše otadžbine dignuta na jarbol u Londonu pred Samit NATO-a.

Zajedno sa ostalih 29 članica. Vrijedelo je", napisala je ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska na svom Facebook profilu, uz fotografiju zastava na jarbolima.

Na Samitu NATO-a u Londonu Sjeverna Makedonija će sjesti za isti sto sa liderima zemalja članica Alijanse. Vladinu delegaciju predvodit će premijer Zoran Zaev, a uz njega će, pored Škekerinske biti i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Od punopravnog članstva u NATO Sjevernu Makedoniju dijeli samo jedna ratifikacija zemlje članice. Protokol za pristupanje NATO-u, za devet mjeseci, ratifikovalo je 28 članova i ostalo je samo da ga odobri Španija.

U završnoj deklaraciji Samita NATO-a, kako je javila agencija MIA, predviđeno je da u posebnom paragrafu bude zabilježeno da je Sjeverna Makedonija dobrodošla kao 30. članica.
(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo