16°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

01.12.2019 / 17:40 Fudbal - Opet fašizam na Pecari

"Hrabri" Škripari odustali od "generala" Praljka, utakmica nastavljena

"Hrabri" Škripari odustali od "generala" Praljka, utakmica nastavljena
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Susret 18. kola Premijer lige BiH između Širokog i Zvijezde 09 prekinut je nakratko tokom prvog poluvremena.

Razlog prekida bila je fotografija Slobodana Praljak, osuđenog zločinca koja se pojavila na tribinama Pecare, pa je susret prekinut.

Nogometaši Zvijezde iz Etno sela Stanišići su odlučili napustiti susret kada su ugledali fotografiju sa likom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Po nekim informacijama sa terena je igrače povukao sudija Sabrija Topalović koji je rekinuo susret dok se sporna fotografija ne ukloni.

Igrači domaćeg tima su prišli navijačima kako bi ih zamolili da se fotografija skloni sa tribina. Na kraju su navijači napustili utakmicu, fotografija je uklonjena, a meč je nastavljen.

Ustaška posla

Podsjetimo, i prvog decembra 2017. godine navijačima Širokog Brijega utakmica sa Željezničarom poslužila je kao poligon za ustaško orgijanje. Naime, samo dva dana ranije Haški sud je pravomoćno osudio Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i druge vojne i civilne funkcionere tzv. Herceg-Bosne na 111 godina zatvora i UZP, što je bio povod domaćim navijačima za pjevanje fašističkih pjesama.

Široki Brijeg, nema nikakve sumnje, godinama uživa povlašten satus kod Saveza, koji nijemo posmatra sve šta se događa. Navijačka grupa ovog kluba nosi naziv Škripari. Za one koji ne znaju, ime se veže za pripadnike zločinačkog ustaškog pokreta koji su se nakon okončanja Drugog svjetskog rata krili po hercegovačkim pećinama odnosno škripama od legalnih vlasti, dok u klubu važi pravilo da mogu igrati samo katolici. Nikada nijedan musliman ili pravoslavac nije obukao dres Širokog Brijega, kako fudbalskog, tako ni košarkaškog kluba.

Nakon svih ovih godina, nacionalističkih i ustaških orgijanja, ranjenin i ubijenih osoba, postavlja se jedino razumno pitanje; Imaju li država i Savez volje da se odupru fašizmu u Širokom Brijegu u kojem svaka ozbiljnija utakmica nosi epitet događaja visokog rizika.

Ako domaći Savez ne može zaustaviti i spriječiti fašizam, onda je vrijeme da reaguje UEFA, koja za fašizam na stadionima ima nultu stopu tolerancije!!!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo