17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

01.12.2019 / 16:44 Regija - Premijer Sjeverne Makedonije

Zaev objavio kampanju za "čišćenje" pravosuđa

Zaev objavio kampanju za "čišćenje" pravosuđa
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je da je pravosuđe posljednja tvrđava "zarobljene države" i pozvao da odmah počne "čišćenje" - udaljavanje nepoštenih sudija i tužilaca.

"Pravosuđe moramo da očistimo od nepoštenih sudija i tužilaca, da bi pošteni i profesionalni mogli da neometano obezbjede pravdu koju građani čekaju", rekao je Zaev u video-poruci objavljenoj u medijima.

Zaev je ocijenio da je poslije dvije i po godine, od kada je njegova stranka na vlasti, sudstvo posljednje uporište "zarobljene države" pod kontrolom sudija i tužilaca na moćnim pozicijama, koji rade u interesu "protagonista režima" odbjeglog bivšeg premijera i dugogodišnjeg lidera VMRO-DPMNE, Nikole Gruevskog.

Te sudije "kontrolišu sudske procese u kojima su osumnjčeni upravo protagonosti režima (Gruevskog)" i da su, "zloupotebljavajući razdvojenost sudske i izvršne vlasti... stali na put pravdi. To mora odmah da prestane", rekao je premijer.

Zaev je pozvao Antikorupcijsku komisiju da odmah počne provjeru imovine sudija i tužilaca, i njihovih porodica. Ta komisija, dodao je, treba da provjeri postojanje sukoba interesa, odnosno povezanost sudija i tužilaca s advokatima i drugim pravnim zastupnicima u sudskim postupcima koje su vodili, prenosi Beta.

Zaev je pozvao Sudski savjet i Savjet tužilaca da ocijene odgovornost sudija i tužilaca za zastarijevanje predmeta i provjere profesionalnost i ažurnost njihovog rada.

Najavio je i provjeru svih ljekarskih potvrda za kućni pritvor ili za privremeno puštanje iz zatvora.

"Vlada poziva i Evropsku komisiju da odmah startuje instrument za monitoring sudskih slučajeva visokog profila", rekao je Zaev.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo