16°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

01.12.2019 / 14:48 Regija - Jadranka Kosor

Političari koji ne priznaju presude sudova ne mogu predstavljati državu

Političari koji ne priznaju presude sudova ne mogu predstavljati državu
Jadranka Kosor / Vijesti.ba
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na društvenim mrežama odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Ona je objavila “story” s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava i bijeli križ, prenijeli su hrvatski mediji. Nakon ove objae uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

"Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni kazneni sud u Haagu, ne mogu predstavljati državu", napisala je u komentaru bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Tokom dana reagovali su iz nekoliko bh. stranaka. Iz SDA navode da "predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja".

Poručuju, između ostalog, i da joj "je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja"

Reagujući na obajvu, predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa napisao je da "je veličanje i posthumno odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu Slobadanu Praljku od strane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović teška uvreda za sve nas u Bosni i Hercegovini".

Kako navodi, sve dok Republikom Hrvatskom vladaju oni koji se s ponosom identifikuju sa UZP, mi ne možemo graditi dobrokomšijiske odnose i Republiku Hrvatsku smatrati prijateljskom zemljom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo