11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

01.12.2019 / 12:00 Politika - Saopćenje SDS-a

"Akcizna koalicija" želi da poveća PDV na štetu građana

"Akcizna koalicija" želi da poveća PDV na štetu građana
Zoran Tegeltija / Vijesti.ba
Povodom najave kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da će SM razmatrati povećanje stope PDV želimo da izrazimo najdublje neslaganje sa ovakvim kalkulacijama ...

... i vjerujemo da dijelimi mišljenje većine građana i privrednika, saopšteno je iz Odbora i finansije SDS-a.

"Želimo da naglasimo da u prethodnih pet godina stoji potreba reforme sistema indirektnih poreza. U tom periodu nije učinjeno ništa što bi omogućilo bolje funkcionisanje sistema, olakšice privredi ili popravljanje standarda građana. Od 'akcizne koalicije' smo dobili samo povećanje nameta na motorna goriva, a da do sada čak ni izvještaj nije podnesen o naplati povećane akcize, niti njenoj upotrebi za razvoj. U tom istom periodu predlagali smo niz mjera za poboljšanje sistema indirektnih poreza. Tražili smo da se izađe u susret privrednicima u vezi rokova naplate poreza, obračunskog perioda, kao i oko podizanja praga za ulaz u sistem PDV sa 50 na barem 100.000 KM", navode iz SDS-a.

Poručuju da su razmatrali i predlagali uvođenje dvije stope PDV kako bi popravili situaciju građana u pogledu nabavke osnovnih životnih namirnica i lijekova.

"Na sve ovo odgovori i argumenti 'akcizne koalicije' se svode na to da je Uprava za indirektno oporezivanje nesposobna za tako nešto. Postavlja se opravdano pitanje da li 'akcizna kolacija' želi promjene i unapređenja uslova za privredu i građane ili isključivo želi da na teret građana poveća javnu potrošnju. U tom smislu i povećanje plata u javnom sektoru se može gledati kao dio plana povećanja nameta i povećavanja javne potrošnje. Očekujemo, kao i svi građani i privrednici da se jednom skine 'fama' sa Uprave za indirektno oporezivanje, da se utvrdi da li je sposobna da izvrši date funkcije i da provede unapređenja u interesu svih građana. I dalje smatramo da je i nakon 15 godina rada Uprava nedorasla svojim poslovima i da bi središte odgovorne politike trebalo biti na njenom sređivanju. U tom smislu ćemo pokrenuti odgovarajuće inicijative", stoji u saopštenju.

Pozivaju Savjet ministara da odbaci jednokratna rješenja o povećanju PDV i da na dnevni red stavi ozbiljan program reforme i sistema indirektnih poreza i Uprave za indirektno oporezivanje kako bi ispunili očekivanja građana i privrede, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjedavajući Odbora Slaviša Raković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo