19°C
Mostar 21°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

01.12.2019 / 11:10 Kultura - Popularno djelo

Nakon 30 godina Sarajlije uživale u čuvenoj operi "Carmina Burana"

Nakon 30 godina Sarajlije uživale u čuvenoj operi "Carmina Burana"
Foto: FENA
Muzičko-scenski spektakl "Carmina Burana'' ansambla Državne opere i baleta iz Sjeverne Makedonije održan je sinoć u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić“, a učestovovalo je više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije i Srbije.

Premijerna izvedba prije četiri dana je bila u u Skoplju, a pred sarajevskom publikom izvedena je zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje "Amadeus" i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne opere i baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu.

Nuhanović je, najavljujući ovaj spektakl, kazao da je nekoliko puta dirigovao "Carminu Buranu" ali da nije uspijevao napraviti s baletom kao što je to bilo prije devedesetih godina. Tako da je sinošnja baletno-operna "Carmina Burana" u Sarajevu održana nakon tri decenije.

U realizaciji spektakla učestvovali su, pored ostalih, scenograf Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf Elena Doncheva iz Sjeverne Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.

Uz ansambl iz Sjeverne Makedonije nastupili su i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo