21°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

30.11.2019 / 10:44 Kultura - Jubilej

Narodno pozorište Mostar obilježilo 70 godina postojanja

Narodno pozorište Mostar obilježilo 70 godina postojanja
Foto: FENA - Vijesti.ba

Izložbom povijesnih artefakata, dokumenata i fotografija iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća autora Emira Spahića te izvedbom predstave o životu Alekse Šantića "Što te nema", Narodno pozorište Mostar (NPM) u petak je obilježilo 70 godina svog postojanja.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je ova izložba kronološki obuhvatila promotivne materijale, dokumente i fotografije predstava nastalih u produkciji Narodnog pozorišta Mostar u periodu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, od samog osnivanja te teatarske kuće.

- Nakon izložbe upriličena je i kazališna predstava o životu Alekse Šantića "Što te nema", a zanimljivo je spomenuti i to kako je prva predstava izvedena u NPM-u bila Hasanaginica po tekstu Alekse Šantića. To je neka mala, kratka poveznica između samih početaka i onog što se danas događa na sceni Narodnog pozorišta Mostar - kazao je Mujkanović u razgovoru za Fenu.

Narodno pozorište Mostar svoju prvu premijeru izvelo je 27. studenoga 1949. godine na sceni radničkog društva Abrašević, a dvije godine kasnije ansambl Narodnog pozorišta prešao je u novo zgradu u kojoj i danas djeluje.

Izložba o počecima rada i sinoćnja predstava samo su dio aktivnosti koje je Narodno pozorište Mostar pripremilo u okviru obilježavanja 70. godišnjice postojanja.

- Nismo htjeli organizirati samo jedan događaj ili više događaja tijekom jednog ili dva dana jer smatramo da publika ne može konzumirati toliki broj informacija, a s druge strane i sam jubilej od 70 godina postojanja zaslužuje da se o njemu govori tijekom cijele godine. Centralni i najvažniji događaj proslave, uvjetno rečeno, mogao bi biti promocija monografije Narodnog pozorišta koja je već sada pri kraju i bit će predstavljena naredne godine u programu Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" - istaknuo je Mujkanović.

Tijekom siječnja 2020. godine Pozorište će upriličiti i niz kazališnih predstava za koje će ulaz biti besplatan.

- Osim toga, organizirat ćemo posjete Pozorištu za učenike osnovnih i srednjih škola, određene interaktivne radionice i još dosta drugih sadržaja - kazao je Mujkanović.

Dodao je kako Narodno pozorište trenutno radi jednu, po njegovim riječima, jako važnu kazališnu predstavu.

- Predstava je važna zbog same tematike, a govori o identitetima. Radimo je s kolegama iz Hrvatskog narodnog kazališta, a koproducent je i Studio za izvedbene umjetnosti iz Mostara i mislim da će predstava premijeru doživjeti u prosincu ove godine. Što se tiče skorije budućnosti, planiramo raditi predstavu po tekstu Martine Mlinarević, dolazi nam i Mostarska liska, ali i drugi važni projekti - kazao je Mujkanović.

Dodao je kako je ovogodišnja kazališna sezona Narodnog pozorišta u Mostaru najuspješnija u posljednjih 30-ak godina, što, po njegovim riječima, i priliči velikom jubileju kojeg Pozorište slavi.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo