17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

29.11.2019 / 22:07 Zanimljivosti - Grčka

Uginuo Uško, prvi meda koji je koristio invalidska kolica

Uginuo Uško, prvi meda koji je koristio invalidska kolica
Foto: AFP - Vijesti.ba

Hendikepirani medvjed, po imenu Uško, rodom iz Sjeverne Makedonije, koji je živio uprkos slomljenoj kičmi, uginuo je na sjeveru Grčke, saopštila je nevladina organizacija koja se brinula o njemu.

"Sa velikom tugom saopštavamo da je uginuo Uško, prvi medvjed na svijetu koji je uspio da se kreće u invalidskim kolicima", navela je grčka organizacija entuzijasta "Arcturos".

Uško je tokom svog kratkog života, "nas naučio o važnosti da se borimo i da nikada ne odustanemo, čak i kad sve izgleda nepremostivo", dodala je organizacija.

Medvjed je uginuo u ponedjeljak u vrtu kojim upravlja "Arcturos" na planini Nimfeos, nedaleko od sjeverne grčke granice.

Uško je nađen 2015. godine kao mladunče u Sjevernoj Makedoniji. Bio je paralizovan od struka naniže jer mu je bila slomljena kičma. Njegova majka je ubijena, a on nađen je sam u šumi.

"Veterinari i negovatelji su vidjeli da Uško posjeduje nevjerovatnu snagu i ljubav prema životu, tako da su odlučili da mu naprave invalidska kolica po njegovoj mjeri. Medvjed je brzo prihvatio kolica", navela je NVO i dodala da je promijenio troje kolica i postao rijedak primjerak divlje životinje koja je koristila tu spravu.

"Arcturos", organizacija osnovana 1992. godine, prihvata medvjede i vukove sa Balkana kao i druge grabljivice iz Austrije i Gruzije.

Nazvana, po sazvježđu "Veliki medvjed", organizacija "Arcturos" prije svega se bavi zaštitom mrkih medvjeda u njihovim prirodnim staništima na Balkanu. Zato je prije dvadesetak godina izdejstvovala promjene plana izgradnje autoputeva na sjeveru Grčke, da se ne bi remetile prekogranične "medvjeđe staze".


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo