11°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

29.11.2019 / 19:54 Kultura - Mostar

Održana promocija knjige Dragana Markovine i filma Dine Mustafića

Knjiga Libanon na Neretvi, autora Dragana Markovine promovisana je večeras u njegovom Mostaru.

Sala hotela bristol bila je premala da primi sve njegove sugrađane zainteresovane za promociju, u sklopu koje je prikazan i kratki dokumentarac Dine Mustafića, posvećen stradanju Mostara i Mostaraca tokom 1993. Riječ je o djelu koje je ranije bilo politički zabranjeno. 

Markovina je govoreći o knjizi kazao da mu je želja bila sagledati šta četiri skupine, tri nacionalne i ona koja se nekad zvala “jugoslovenska“ međusobno na kraju zamjeraju i šta smatraju da nije bilo uredu sa njihove strane. 

- Iskreno, skeptičan sam po pitanju cilja, ali ako dvoje ljudi nakon što pročitaju knjigu promijene stavove, smatram da sam uspio. Očekujem iskren razgovor zajednica u ovom gradu. Tu ne mislim na dijalog HDZ-a i SDA. Nadam se i posrednom građanskom bloku koji bi animirao ljude koji ne glasaju. Veliki broj Mostaraca danas živi vani, a ja bih volio kada bi se i oni uključili, pa da vidimo šta uistinu želimo, rekao je.

Knjiga je prema riječima fra Drage Bojića važna ne samo za Mostar, već i za sve gradove koji su tokom rata pretrpjeli velike promjene. Kazao je i kako se Markovina u knjizi sa nostalgijom posvetio Mostaru kojeg danas nema. To je, smatra fra Bojić, za njega bila vrsta terapije. 

- Jasna je njegova želja da se uvaže i kolektiviteti i da se gradi novi grad iznova. Ne mistificira prošlost. Ne upada u patetike. Iznosi činjenice, bori se propit falcificiranja prošlosti, jer elite o prošlosti govore u negativnom kontekstu. Nastoje to vrijeme prikazati mračnim, a to nije potpuna istina. Knjiga otvara više tema, nego što daje odgovora, kazao je Bojić.

Dino Mustafić je ponovio da je Mostar grad koji voli, dodavši i kako je imao neopisivu tremu pokazati Mostarcima svoj dokumentarac koji nije imao sretnu sudbinu. Nakon televizijskog emitiranja njegov film o Mostaru 1993. politički je bio “uklonjen“.

- Došlo je vrijeme da se on može i kući prikazati, i to nakon 26 godina, poručio je autor.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo