20°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

29.11.2019 / 08:17 BiH - Historijska presuda

"Pravda": Herceg-Bosna - zločinački projekt presuđen u Hagu

"Pravda": Herceg-Bosna - zločinački projekt presuđen u Hagu
Foto: Vijesti.ba
Danas se navršavaju dvije godine od presude haškoj šestorci u predmetu Jadranko Prlić i ostali. Sudbina paradržavne tvorevina i zločinačkog projekta definitvno je zapečaćena u Hagu.

Donosimo najzanimljivije detalje ove historijske presude kroz reportažu u kojoj je korišten arhivski materijal iz medijskih izvještaja.

29.11.2017. godine čelnicima takozvane Herceg-Bosne pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu izrečene su kazne od ukupno 111 godina zatvora za zločine. Presudom je potvrđen i udruženi zločinački poduhvat te agresija Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.
 
Pogledajte najvažnije detalje iz sudnice, izjave glavnih aktera, svjedoka, reakcije iz Haaga i Bosne i Hercegovine, kako tog dana, tako i iz dana koji su prethodili presudi.

Govore: Kenneth Scott, Carmel Agius, Serge Brammertz, Stjepan Mesić, Željko Komšić, Safet Oručević, Emir Balić, Semir Drljević Lovac, Esad Humo, Azra Penava, Samir Nožić, Alija Behram, Emir Zlatar, Edin Batlak, Sergio Šotrić, Mario Pejić, Emir Hajdarović, Adil Kulenović, Enver Imamović.(Vijesti.ba)

Izdvajamo