21°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

22.11.2019 / 22:27 Kultura - Tradicionalno u Sarajevu

Otvorena revijalna izložba povodom Dana državnosti BiH

Otvorena revijalna izložba povodom Dana državnosti BiH
Foto: FENA
Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH koja se tradicionalno postavlja povodom 25.novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine otvorena je večeras u Galeriji Colegium artisticum.

Šezdeset umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine izložilo je svoje radove, a kako je direktor Udruženja likovnih umjetnika Danis Fejzić kazao - zarad jačeg i konkretiziranijeg glasa kulture, kulturnih djelatnika cijele Bosni i Hercegovini

Više od 68 radova govori o važnosti kulture umjetnosti u BiH, ali, kako je Fejzić rekao, važno je iznova potencirati što se upravo na ovakvim izložbama, kada se obilježavao 25.novembar - Dan državnosti BiH, može primijetiti da je uistinu zastupljena cijela BiH.

- Zastupljeni su primarno klasični mediji, klasični umjetnički izrazi i iskazi, skulptura, grafika, instalacija, crtež, slikarstvo i mislim da definitivno, ovogodišnja postavka daje kvalitativan i kvantitativan uvid u sve ono što možemo zvati recentno stvaralaštvo u našoj Bosni i Hercegovini - naveo je on.

Autori ponaosob, u okviru svog izraza, poetskog tumačenja stvarnosti, svakidašnjice, reagiraju onako kako im je imanentno.

Jedna od takvih umjetnica je i Ilvana Kadijević, članica Udruženja likovnih umjetnika. Ona je izložila dva rada u pastelu koja su rađena tokom njenog boravka u Parizu.

- Revijalna izložba koju održavamo povodom 25.novembra - Dana državnosti BiH ima svoj renome i jedna je od najvažnijih izložbi koja ima svoju priču. I ja sam izložila svoju priču iz Pariza  - kazala je   

Izložba će biti otvorena do 13. decembra.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo