14°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

22.11.2019 / 12:41 BiH - Smijenjena uprava

Drljača: Vlada FBiH podržala istrage u Zavodu Pazarić

Drljača: Vlada FBiH podržala istrage u Zavodu Pazarić
Foto: Vijesti.ba
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o smjeni kompletne uprave Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Smijenjeni su direktor Redžep Salić, te svi članovi Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda, potvrđeno je nakon današnje sjednice Vlade.

Resorni ministar Vesko Drljača je nakon sjednice kazao novinarima kako je šokiran svime što je vidio na snimcima i kao ministar i kao čovjek, jer se radi o djeci koja su posebno ranjiva kategorija.

Drljača je rekao da Vlada FBiH nije nikada dobila zvaničan dokument u kojem se ukazuje na određene povrede i zloupotrebe od strane ovlaštenih lica u pogledu načina, metode i tretmana štićenika u Zavodu Pazarić.

- U neku ruku, možemo reći i da zahvaljujemo Sabini Ćudić, ali smatramo i da nije na pravi i etičan način to urađeno.
Ipak je trebalo obavijestiti nadležne institucije - kazao je Drljača.

Prema njegovim riječima, sve informacije koje se ovih dana pojavljuju u javnosti treba temeljito preispitati i utvrditi da li su i gdje zatajile nadležne službe, i na osnovu toga poduzeti određene mjere.

- Konkretno, to treba da preispitaju i Centar za socijalni rad, i federalna i kantonalna uprava za inspekcijske poslove. i ministrarstvo unutrašnjih poslova, ali i pravosudne institucije. Prava istina se mora utvrditi i od istine ne smije niko bježati - dodao je Drljača.

Ministarstvo na čijem je čelu, najavio je, dat će punu podršku i preuzelo je određene aktivnosti na raščišćavanju stanja i utvrđivanja odgovornosti za situaciju u Zavodu.

Sve preporuke koje su od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kako je to ustvrdila ministrica Elvira Dilberović, ranijih godina upućivane vezano za stanje u Zavodu Pazarić, nisu ispoštovane.

- Mi se nikada ne bavimo preventivom, uvijek se bavimo posljedicama. Nažalost, ovako teškim posljedicama, tako da smo danas u preporuke uvrstili i sve ostale ustanove socijalne zaštite, da se ne bi dogodilo ovo što nas sviju jako boli i zabrinjava - rekla je Dilberović.

U Zavodu Pazarić se, prema podacima kojima ona raspolaže, smješten je 341 štićenik, od kojih je samo dvoje uključeno u obrazovanje.

- Dakle, niko od njih nije uključen u redovno obrazovanje, niti u obrazovanje u specijalnim školama - rekla je Dilberović, navodeći da je od suštinskog značaja riješiti pitanje inkluzivnog obrazovanja štićenika.

U Zavodu Pazarić, navodi ministrica, ne radi stručan kadar koji bi mogao odgovoriti adekvatnom oporavku i rehabilitaciji štićenika.

- Moramo iz njih izvući potencijal koji će naravno, nakon zdravstvene struke, biti prepušteni obrazovnim institucijama da tu djecu uključe u proces inkluzivnog obrazovanja - dodala je ministrica.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Drljača ističe da je smjena Upravnog i Nadzornog odbora samo jedan od procesa koji će se poduzeti u slučaju Zavoda Pazarić.

- Nadležni organi provode istražne radnje i sve ono što se utvrdi bit će i procesuirano - naveo je Drljača, dodajući da je od 2009. godine do sada u Zavod Pazarić uloženo oko 2,1 milion KM.

Vlada je dala punu podršku zaposlenima koji, kako su naveli, časno obavljaju svoj posao, a Vlada je također dala i podršku istražnim organima.

Tokom sjednice Vlade FBiH ispred zgrade se okupio veliki broj građana koji traže odgovornost vodećih ljudi u Zavodu.
Treba podsjetiti da su tokom dana u Zavod ušli inspektori i policija koji vrše istražne radnje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo