21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 21:48 Regija - Ruski ambasador u Srbiji

Skandalozne priče neće nanijeti štetu odnosima zemalja

Skandalozne priče neće nanijeti štetu odnosima zemalja
Foto: Tanjug / Vijesti.ba
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je, povodom špijunske afere u Srbiji, da je uobičajeno da se uoči značajnih sastanaka na visokom nivou pojavljuju neke provokacije i nešto skandalozno, te poručio da takve priče ne mogu ...

... nanijeti štetu odnosima ove dvije zemlje.

"Poslije toga se nešto i demantuje i mi smo navikli i bez obzira na te provokacije, idemo dalje. Nikakve skandalozne priče i tobožnja vrbovanja od strane ruskog vojnika, srpskog vojnika ne mogu nanijeti nikakvu štetu našim odnosima", rekao je Bocan-Harčenko za RTS.

Bocan-Harčenko se ranije danas u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Do susreta je došlo nakon objavljivanja snimka čiju je autentičnost potvrdila Bezbjednosn-informativna agencija (BIA) i na kojem se vidi ruski obavještajac koji daje novac navodno srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u decembru 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsjednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obavještajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.

"BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primjenili smo operativne mjere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta osoba u kontrapratnji. U Zemunu su uočene tri osobe koje su izašla iz automobila marke "Audi i krenuli ka keju", rekao je Vučić.(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo