17°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 21:07 Regija - Afera "Ruski špijun"

Vučić: Potpukovnika sa snimka pratili smo od 2012. godine

Vučić: Potpukovnika sa snimka pratili smo od 2012. godine
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Mi smo kao zemlja suočeni sa izuzetno ofanizivnim djelovanjem stranih službi u Srbiji. Brojne agencije drugih zemalja ovdje sprovode obavještajna djelovanja, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić večeras nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Vučić je rekao da je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sa jednom tačkom dnevnog reda- obavještajno djelovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mjera kontraobavještajne zaštite naše zemlje u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

Sjednica je održana nakon što je se pojavio snimak čiji su akteri ruski obavještajac Georgij Kleban i jedan srpski oficir. Oficir na snimku je, prema saznanjima "Blica", identifikovan kao potpukovnik Z. K. i to nije jedini snimak do kog su došle domaće službe bezbjednosti.

Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u decembru 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsjednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obaveštajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.

- BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primjenili smo operativne mjere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta lica u kontrapratnji. U Zemunu su uočena tri lica koja su izašla iz automobila marke "audi" i krenuli ka keju - rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesovanja domaćih službi još od 2012. godine, kada je bio u kontaktu sa obavještajnim strukturama susjedne Hrvatske, pa se tako saznalo i za kontakte sa ruskim agentima.

Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbjednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

Naglasio je da se odnosi Beograda i Moskve neće mijenjati i podsjetio da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji.

- Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Ništa više. Nisam vidio logiku u svemu. Što se nas tiče, mi politiku prema Rusiji nećemo da mijenjamo. Srbija se neće okretati ka NATO. Ja to ponavljam jasno i glasno. Sve što se dogodilo nas je učvrstilo u namjeri da ostanemo neutralni. Znajući nas u Srbiji, koji se uvijek djele na one koji su za Ruse i Amerikance, moja poruka je da sam izabran da štitim interese Srbije, a ne neke druge zemlje - poručio je Vučić.

Siguran sam da predsjednik Vladimir Putin nije bio obavješten o ovom djelovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom. Srbija ne zaboravlja šta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podršku u opremnju vojske, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Prema njegovima riječima, Srbija neće mijenjati svoju politiku i nikada snažnije će se boriti za samostalni i nazavisni put i politiku neutralnosti.

- Jačaćemo vojsku Srbije. Srbija će biti sve jača. To je zemlja slobodarskog naroda i nikada nismo pristajali i nikada nećemo biti neko ko će da dozvoli da drugi njima upravlja -naglasio je Vučić.

On je izjavio da će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko akcija protiv pripadnika različitih obavještajnih agencija čije djelovanje protiv Srbije je dokazano.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo