24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 20:07 Politika - Predsjednik SBB-a

Radončić upozorio Konakovića: On je jedini krivac ako padne Vlada

Radončić upozorio Konakovića: On je jedini krivac ako padne Vlada
Fahrudin Radončić / Vijesti.ba
Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, gostujući večeras na Televiziji N1 rekao je da Vlada Kantona Sarajevo neće biti srušena od strane Stranke demokratske akcije, Saveza za Bolju budućnost, ili bilo koje druge stranke: "Ako padne ...

... kantonalna Vlada jedini krivac za to će biti gospodin Dino Konaković, predsjednik Strane naroda i pravde".

Ja sam prije dolaska u vaš studio bio na ručku sa gospodom (Nerminom) Nikšićem i (Predragom) Kojovićem i razgovarali smo o budžetu Kantona Sarajevo koji je predložen za narednu godinu i trebao biti usvojen za mjesec dana", kazao je Radončić. "Ne možemo prihvatiti da se u budžetu nalazi stavka od 500-600 hiljada maraka koliko se stavlja na raspolaganju predsjedavajućem Skupštine Kantona kojima će on da interventno djeluje. Ako je naša predsjedavajuća Skupštine Kantona gospođa Ana Babić u vrijeme kada je premijer bio gospodin Konaković imala 30 hiljada, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH 50 hiljada, ne može Konaković imati toliko. Znači, taj se fond mora smanjiti drastično, i ne da sa njim raspolaže predsjednik Skupštine, nego premijer Kantona i njegovim zamjenici kada se za tim ukaže potreba", kazao je Radončić.

On je ukazao i na još jednu stavku u budžetu koju smatra više nego problematičnom i na koju njegova stranke neće pristati.

"Nova dramatična situacija sa budžetom Kantona  jeste da je u njemu predviđeno 27 miliona maraka za kupovinu helikoptera za potrebe Sarajevskog kantona. Sjetite se, cijela Federacija se prije nekog vremena bila digla na noge i pitala zašto je RS nabavila helikopter? Svi su se sa pravom pitali šta će gospodinu Dodiku helikopter od 10 miliona maraka. Znate li šta znači 27 miliona maraka?! Za koga ga nabavljaju, za Trumpa možda?! Pa, ima Federalna uprava polcije helikopter koji je u funkciji. Mi na to nećemo pristati, po cijenu da napustimo koaliciju i srušimo vlast u Kantonu".

Na konstataciju voditelja da su na sličan način o Konakovićevom trošenju budžetskih sredstava govorili i Nermin Nikšić, Predrag Kojović i drugi članovi vladajuće koalicije, ali da uprkos tome Elmedin Konaković "i dalje opstaje i radi što želi", Radončić je kazao: "Može on raditi šta hoće, ali neće moći raditi dokle hoće!"  

(Vijesti.ba)

Izdvajamo