11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 15:14 BiH - Borba protiv korupcije

U Domu zdravlja Goražde realizacija projekta "Izliječimo zdravstvo"

U Domu zdravlja Goražde realizacija projekta "Izliječimo zdravstvo"
Foto: FENA - Vijesti.ba

Dom zdravlja "Dr. Isak Smaokovlija" Goražde jedna je od petnaest zdravstvenih ustanova u BiH u kojoj će u naredne dvije godine biti relizovan projekat "Izliječimo zdravstvo".

Projekat čiji je cilj borba protiv korupcije u ovoj oblasti realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Transparency Internacional BiH.

 Direktor goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Čengić naglašava da je ova ustanova sama konkurisala za ovaj projekat.

- Mi tvrdimo da kod nas nema korupcije jer zaista nikada nije bilo prijava, ali moramo biti svjesni da izostanak prijava može biti i posljedica nekog nepovjerenja u sistem. Mi želimo da transparentno uspostavimo sistem borbe protiv korupcije za koji će i naši građani i poslovni partneri i svi drugi faktori znati od čega se sastoji i gde oni mogu i na koji način prijaviti svako koruptivno djelovanje unutar doma zdravlja - ističe Čengić.

Dodao je da će se realizacijom ovog projekta nastojati unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite.

- Projekat "Izliječimo zdravstvo" nastojat će doprinijeti smanjenju korupcije u zdravstvenom sektoru, što će građanima donijeti direktne koristi kroz poboljšan rad ciljanih zdravstvenih ustanova, kao i bolju efikasnost i pristupačnost zdravstvenih usluga. Projekat je fokusiran na četiri oblasti - finansijsko upravljanje i kontrola, sukob interesa, menadžment odnosno upravljanje ljudskim resursima i javne nabavke. To su četiri segmenta koja su identificirana kao najpodložnija korupciji - precizirao je Čengić.

Direktor goraždanskog Doma zdravlja pojasnio je da će je tokom dvogodišnje realizacije projekta predviđen niz aktivnosti, od provjere propisa, edukacije, do monitoringa samog rada i djelovanja uposlenih u Domu zdravlja.

- Najprije će stručnjaci iz ove dvije nevladine organizacije da analiziraju naše interne propise kao što je naš Pravilnik o borbi protiv korupcije i reći će da li su tu potrebne korekcije ili dopune. Zatim će se održavati radionice za uposlenike koji se najdirektnije bave navedenim oblastima i tu će dobiti smjernice kako da uskladimo svoje propise i uspostavimo mehanizam od vrha ka dnu među uposlenicima, za prijave i samu prevenciju korupcije. Stručnjaci tih organizacija će potom da prate da li mi to primjenjujemo kako treba - kazao je direktor Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija" Goražde.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo