21°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 14:28 BiH - Brisel

Mašović na sastanku Vojnog komiteta EU

Mašović na sastanku Vojnog komiteta EU
Foto: MOBiH - Vijesti.ba

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju OSBiH koja je danas učestvovala na sastanku Vojnog komiteta EU na nivou načelnika štabova u Briselu.

Razgovarano je o trenutnoj situaciji u mirovnim misijama i operacijama, kao i mogućnostima jačanja obuke pod vodstvom EU. Tom prilikom načelnici štabova su razmijenili mišljenja i iskustva koja proizilaze iz dosadašnjeg učešća, sa prijedlozima za aktivnosti. 

Generalpukovnik Mašović je prezentovao dosadašnje uspješne rezultate o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u Misiji obuke EU u Cenralnoafričkoj Republici, s prijedlogom mjera za njeno unapređenje. On je potvrdio da će OSBiH nastaviti angažman u ovoj misiji, što je jasan pokazatelj doprinosa Bosne i Hercegovine u osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti, te opredjeljenosti za nastavak puta ka evroatlantskim integracijama.

Pored učešća na navedenom sastanku, načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović je posjetio Vojnu misiju BiH pri NATO. Tom prilikom šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić je na informativnom brifingu upoznao generala Mašovića s aktivnostima i izazovima u radu, kao i aktivnostima Vojne misije BiH pri NATO.

U delegaciji OSBiH su bili i šef kabineta načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić i štabni oficir u Vojnom dijelu misije BiH pri NATO major Zvonimir Duvnjak, saopćeno je iz MOBiH. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo