24°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 13:43 Politika - Mandatar za sastav VM BiH

Prvo obraćanje Tegeltije: Siguran sam u ubrzan i održiv razvoj BiH

Prvo obraćanje Tegeltije: Siguran sam u ubrzan i održiv razvoj BiH
Foto: AA

U fokusu mog interesovanja, kao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, bit će ekonomija, ekonomija i samo ekonomija.

Poručio je ovo novinarima u Banjaluci mandatar za sastav Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

- Siguran sam da ubrzan i održiv privredni razvoj, a čije će rezultate građani BiH osjetiti na svom životnom standardu, može da riješi veliki broj problema u BiH koji se i u ovom trenutku čine nerješivim - kazao je Tegeltija.

Naglašava da će biti spreman da se u prvoj sedmici decembra pojavi pred poslanicima Predstavničkog doma i predstavi im svoj program.

- Očekujem da na toj sjednici bude verifikovana odluka Predsjedništva BiH - rekao je Tegeltija.

Prije te sjednice Predstavničkog doma, kako je naveo, narednog utorka odgovarat će na pitanja članova Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tegeltija je podsjetio da su resori koji pripadaju RS-u u Savjetu ministara BiH poznati još iz avgusta, kada su predstavnici političkih partija potpisali sporazum.


- RS-u pripada Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo transporta i komunikacija i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Naravno, imamo još i tri mjesta zamjenika - dodaje Tegeltija.

Napominje da su mu poznata imena kandidata za pozicije ministara iz RS-a u Savjetu ministara BiH, ali da o tome ne može govoriti do njegove verifikacije u Parlamentu BiH. U tom pogledu, dodaje, operiše se sa velikim brojem imena, od kojih je jedan broj tačan, a jedan netačan.

Tvrdi da neće biti nikakvih promjena kada je u pitanju raspodjela pozicija unutar Vijeća ministara, koju su ranije dogovorili SDA, HDZ BiH i SNSD.

- Niko do sada nije iskazao interes za preraspodjelu pojedinih funkcija. To je dosta komplikovano i teško, i ako pomjerite samo jednu poziciju, onda se mora desiti cijeli niz promjena - pojašnjava Tegeltija.

Uvjeren je da će proces izbora Savjeta ministara BiH, nakon njegove verifikacije u Parlamentu BiH, biti vrlo brzo završen, te da u svojoj glavi ima viziju programa novog Savjeta ministara BiH.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je i da li postoji nešto što bi novi Savjet ministara trebao što hitnije riješiti.

- U radu svake vlade postoje ti nekakvi tekući, operativni, hitni postupci. Postoje neki dokumenti koji trebaju u određenom vremenskom periodu da se usvoje. Ono što je otežavajuće za ovaj Savjet ministara jeste da je prošla godina otkako nije formiran, te da je došlo do velike blokade rada Predstavničkog doma - ističe Tegeltija.

No, najvažnija stvar koju bi, po Tegeltijinom mišljenju, trebalo uraditi poslije izbora novog Savjeta ministara, je da se odblokira rad Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i da svi oni dokumenti, koji su prošli procedure u Savjetu ministara, budu upućeni u Parlament BiH, koji bi onda verifikovao sve neophodne dokumente, a pogotovo izuzetno važne sporazume s međunarodnim finansijskim institucijama.

- Ključ svakako jeste usvajanje budžeta za 2020. godinu, jer bi zaista bilo neozbiljno da BiH provede još jednu godinu kroz proces privremenog finansiranja - dodao je Tegeltija.

Smatra da teško, a pogotovo po pitanju ekonomije, može doći do bilo kakvih blokada i neslaganja Savjeta ministara s entitetskim vladama, a jedino se mogu pojaviti određena politička pitanja koja bi mogla biti kamen spoticanja.

- Ja kao predsjedavajući Savjeta ministara učinit ću sve da s gospodinom Viškovićem i gospodinom Novalićem uspostavim puni sistem koordinacije i saradnje, jer samo zajedničkim aktivnostima svih nivoa vlasti u BiH može se obezbijediti napredak i razvoj BiH. I trudit ćemo da Savjet ministara ne bude mjesto gdje će se politička pitanja sučeljavati - dodao je Tegeltija.

O izmjenama Poslovnika

Prokomentarisao je i jučerašnje usvajanje izmjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Potcrtao je kako nije pristalica da se poslovnici, koji u principu predstavljaju određenu vrstu ustava te institucije, mijenjaju po hitnom postupku.

Vrlo mu je čudan, kaže, broj glasova i onih koji su glasali za izmjene Poslovnika.

- Taj Poslovnik u ovom trenutku ništa ne mijenja kada postoji dogovor između političkih partija iz RS-a i FBiH. Ali ukoliko dođemo ponovo u neku situaciju kada ne postoji saglasnost i sporazum, mislim da može predstavljati određene poteškoće i probleme za RS da dođemo u situaciju da neki drugi donose odluke umjesto onih koji su pobijedili na izborima u RS - istakao je Tegeltija.

Nadam se da ja nisam uzrok sporog formiranja vlasti u BiH

Novinare je zanimalo i da li je u prethodnih godinu dana možda razmišljao o tome da se povuče iz trke za poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

- Ja nikada nisam bio u trci za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Kada se utvrđivala lista za Opšte izbore 2018., u prvom prijedlogu ja sam bio na listi za Parlament BiH - pojasnio je Tegeltija.

Njegov prevashodni predmet interesovanja i angažmana do sada je, navodi, bila RS, tako da se u dogovoru s predsjednikom i rukovodstvom SNSD-a ponovo našao na listi za NSRS.

Odluka rukovodstva SNSD-a da njega kandiduje za predsjedavajućeg Savjeta ministara, dodaje Tegeltija, bila mu je čast, ali ni u jednom trenutku nije predstavljala biloo kakvo opterećenje.

- I nadam se da ja nisam bio uzrok zašto se ovako vlast sporo formirala u BiH - zaključio je Tegeltija.
D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo