12°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 13:40 Svijet - Povjerenica VE za ljudska prava

Mijatović pozvala rusku Dumu da ne usvoji nacrt zakona o stranim agentima

Mijatović pozvala rusku Dumu da ne usvoji nacrt zakona o stranim agentima
Foto: Vijesti.ba

Pozivam Državnu Dumu Savezne skupštine Ruske Federacije da se suzdrži od usvajanja zakona koji bi značajno proširio definiciju i obim pojma "strani agent" - izjavila je visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović povodom najave usvajanja nacrta zakona o stranim agentima u Dumi.

Ona je podsjetila da bi takav zakon omogućio vlastima sa okarakteriziraju kao "stranog agenta" svaku osobu koja dijeli informacije i materijale i prima strana sredstva. Ukoliko bude usvojen, tvrdi Mijatović, zakon bi samo pogoršao ionako tešku situaciju sa zakonskim okvirom o nekomercijalnim organizacijama koji nije u skladu s međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava, saopćeno je u četvrtak iz Vijeća Evrope. 

- Postojeći zakonski okvir već ograničava rad organizacija građanskog društva u Ruskoj Federaciji i krši prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja brojnih nekomercijalnih organizacija i branilaca ljudskih prava. Širenje obima i definicije pojma "strani agent" nanijelo bi težak udarac medijskim slobodama i sposobnosti građana da primaju i dijele informacije - izjavila je Mijatović.

- Umjesto usvajanja zakona koje uznemirava i ušutkuje novinare, branioce ljudskih prava i druge pojedince, vlasti Ruske Federacije trebale bi detaljno razmotriti trenutno zakonodavstvo kako bi ga uskladile s evropskim i međunarodnim standardima ljudskih prava - zaključila je  Dunja Mijatović, visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo