25°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 13:26 BiH - Dešavanja u zavodu "Pazarić"

Članovi Vlade FBiH primit će predstavnike demonstranata

Članovi Vlade FBiH primit će predstavnike demonstranata
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predstavnike okupljenih građana na protestima ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, koji protestuju zbog tretmana štićenika u zavodu "Pazarić", primit će članovi Vlade FBiH, saopćio je jedan od učesnika  obraćajući se ostalima putem megafona.

Prije toga su neki od građana tražili da uđu u zgradu, ako treba i silom, odnosno da ih puste policajci raspoređeni između njih i objekta, ali se to nije desilo.

Protest više stotina građana počeo je u podne ispred zgrade u kojoj je sjedište Vlada FBiH u Sarajevu nakon jučerašnjih informacija o dešavanjima u Zavodu za zbrinjavanje mantalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Okupljeni se oglašavaju povicima i zvučnim efektima.

Saobraćaj ispred zgrade je blokiran a policija preusmjerava vozila alternativnim pravcima.

Povod za ovaj protest je negodovanje zbog jučerašnjih šokantnih informacija o tretmanu prema štićenicima Zavoda Pazarić.

Buru u javnosti izazvalo je obraćanje zastupnice Naše stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Sabine Ćudić koja je izjavila da u toj ustanovi vladaju nehumani uvjeti u tretmanu prema štićenicima, posebno bolesnoj djeci.

Pokazala je snimke prema prema kojima su neka od djece vezana za namještaj i radijatore. Sabina Ćudić je za nedovoljnu kadrovsku i stručnu kapacitiranost Zavoda okrivila prethodnu upravu, Nadzorni i Upravni odbor te ustanove, čiji su neki članovi i sad na pozicijama.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo