11°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 11:21 Regija - Majlinda Bregu

Demografski trendovi najbolji pokazatelj težnji i potreba građana

Demografski trendovi najbolji pokazatelj težnji i potreba građana
Foto: RCC - Vijesti.ba

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u srijedu u Zagrebu kako se Europa i zapadni Balkan demografski mijenjaju, često u smislu zemalja koje su polazište i zemalja koje su krajnje odredište, s obzirom da je...

...samo u 2018. godini skoro 230.000 građana zakonito migriralo u EU.

 "U zadnjih sedam godina migriralo je više od 5 milijuna građana (ili jedna četvrtina stvarnog broja stanovnika). Ove brojke su još i veće kada se radi o mladima. Naime, iako 61 posto mladih podržava integraciju regije u EU, oni ne gube vrijeme. S obzirom da je 35 posto mladih u regiji nezaposleno, 62 posto njih želi da ode i radi u inozemstvu", iznijela je Bregu podatke Balkanskog Barometra.

 Po njezinu mišljenju to su alarmantne brojke za regiju.

 "One, međutim, govore o de facto demografskoj europeizaciji stanovništva u regiji", rekla je Bregu na početku panela "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti" kojim je moderirala, a koji je održan u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu.

 "Vijeće za regionalnu suradnju u potpunosti je posvećeno regionalnoj suradnji i vjerujemo da stvari mogu krenuti naprijed, a negativni trendovi se promijeniti", kazala je.

 Pritom je napomenula da, iako je regionalna suradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU, treba nastaviti zajednički raditi na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u cijeloj regiji, unaprijeđivanju obrazovnog sustava tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije,, i konačno otklanjanju prepreka u regiji.

 "Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer, šta je zemlja bez ljudi", zaključila je Bregu, priopćio je RCC. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo