17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

21.11.2019 / 11:20 Regija - Beograd

Sastanak Vučića i Bocan-Harčenka nakon afere o obavještajcima

Sastanak Vučića i Bocan-Harčenka nakon afere o obavještajcima
Foto: Tanjug
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 21. novembra sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom nakon reakcija javnosti dan ranije na objavljivanje video snimka o kom je izvještavao Radio Slobodna Evropa (RSE), ...

... u kom navodno pripadnik Ruske vojne obavještajne službe (GRU) daje mito „srpskom agentu”.

Iz službe za odnose s medijima ruskog ambasadora je za N1 saopšteno da je sastanak s predsjednikom Srbije planiran još prije nekoliko nedjelja.

Vučić je za danas, 21. novembar, povodom ovog slučaja, zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) je Radio-televiziji Srbije (RTS) potvrdila autentičnost snimka objavljenog na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Čovjek koji se u opisu navodi kao „ruski obavještajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu.

Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Načelnik Uprave za analitiku bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) Relja Željski je za RTS potvrdio da je na snimku ruski obavještajac.

Najviši državni zvaničnici reagovali su na objavljivanje spomenutog snimka.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za list „Blic” da se Vojno-bezbjednosna agencija, po nalogu predsjednika Vučića, bavi ovim slučajem.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za novinsku agenciju Tanjug da je „situacija ozbiljna“, kao i da očekuje da Vučić pozove i okupi „sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije”.

RSE je 18. novembra objavio priču o ovom video snimku. Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamjenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obavještajne službe (GRU).

Grozev je naveo da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica „Microsoft Azure”.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za RSE, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo