18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 22:26 Politika - Zagreb

Savić na Izbornom kongresu EPP-a: Budućnost SDS-a je u EPP-u

Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke Rado Savić čestitao je izbor na poziciju predsjednika Evropske narodne partije /EPP/ Donaldu Tusku.

Savić je prisustvovao Izbornom kongresu EPP-e koji se od 20. do 21. novembra održava u Zagrebu a na kome se pored predsjednika bira i novi generalni sekretar najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Zamjenik predsjednika SDS-a prisustvovao je i panelu „Zapadni Balkan i Evropska unija“ na kome su razmijenjena iskustva zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU i sa kojeg su poslate poruke da ove zemlje mogu da računaju na podršku EU i da je evropska perspektiva regiona izvjesna.

Na marginama kongresa Savić se sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj je prenio pozdrave iz Republike Srpske od predsjednika SDS-a Mirka Šarovića.

Savić se sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i bivšim italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem.

Kroz razgovore sa visokim izaslanstvom Evropske narodne partije za spoljne poslove dogovoren je sastanak delegacija SDS-a i EPP-a početkom naredne godine koji bi ubrzao put za članstvo u najvećoj političkoj organizaciji u Evropskom parlamentu.

 

„Ohrabrujuće poruke zvaničnika EPP-a daju nam za pravo da kažemo da je SDS na pravom putu da postane dio najveće političke grupacije u Evropi“, istakao je Savić.

On je dodao da je najveći cilj SDS-a na međunarodnom planu članstvo u EPP grupaciji čime bi se pridružila porodici narodnjačkih partija koje baštine demohrišćanske vrijednosti.

Na današnjem Izbornom kongresu EPP-a u Zagrebu, poljski političar Donald Tuski izabran je za predsjednika čime je zamjenio dosadašnjeg predsjedavajućeg Jozefa Dola.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo