23°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

20.11.2019 / 16:46 Kultura - "Sevdalinko u srcu te nosim"

Okrugli sto o upisu sevdalinke na UNESCO-ovu listu

Okrugli sto o upisu sevdalinke na UNESCO-ovu listu
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Pripreme za 12. festival "Sevdalinko u srcu te nosim" već su počele. Kao i do sada, u sklopu festivala bit će održan okrugli sto koji će okupiti stručnjake, baštinike i sve one koji vole sevdah, a javnost će moći doznati dokle se stiglo s izradom dokumentacije u vezi s upisom sevdalinke na UNESCO-ovu listu.

- Malo se produžio rok zbog svih procedura, ali se nadam da ćemo ubrzo završiti, a onda kada bude upisana počinje velika borba jer treba opravdati što je UNESCO uradio za bh. sevdalinku - kazala je članica Organizacionog odbora festival sevdalinke "Sevdalinko u srcu te nosim" Mirela Ibrahimović-Mehanović.

Na okruglom stolu, koji će biti održan polovinom decembra, bit će predstavljen CD Ramize Milkunić koji je snimila za Arhiv BiH.

- To je promocija CD-a koji će arhivirati svo blago i našu Ramizu, koja je pokretač toga, prikazati kao baštinika, interpretatora i čuvara uz sve nas - rekla je članica Organizacionog odbora festivala Jasna Hadžiselimović.

Milkunić je istaknula da su osim aktivnosti pripreme festivala u pregovorima i da se održe veliki koncerti sevdaha u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu...(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo