19°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

19.11.2019 / 14:22 Ekonomija - Šarović - Ivancov

Povećan izvoz iz BiH u Rusiju

Povećan izvoz iz BiH u Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. Na sastanku se razgovaralo o obimu trgovinske razmjene, a posebno o povećanom izvozu voća iz Bosne i Hercegovine u Rusiju.

- Sistem kontrole i  izvoza voća  je značajno unaprijeđen i bilježi se stalno povećanje izvoza u Rusku Federaciju. Takođe, očekujemo i dobijanje dozvole za izvoz hrane životinjskog porijekla na ovo veliko i značajno tržište jer smo mi, sa svoje strane, ispunili sve standarde i zahtjeve Ruske Federacije. Vjerujem da smo dovoljno napredovali jer nam je EU, koja zahtijeva visoke standarde, već dozvolila izvoz većine vrsta hrane - istakao je ministar  Šarović.

Na sastanku je pozdravljen zajednički početak rada Radnih grupa za energetiku između Rusije i Bosne i Hercegovine, koje će od narednog mjeseca biti angažovane na rješavanju ključnih pitanja između dvije zemlje, kao što je mogućnost snabdijevanja gasom BiH kroz nove gasovode, te otplata duga Ruskoj Federaciji za isporuku gasa, u periodu 1991-1995.

Ministar Šarović najavio je da će „za isti sto“ pozvati nadležne predstavnike entiteta kako bi pokušali približiti stavove, ističući da je vrijeme da se za rješavanje pitanja duga za gas, odrede jasni rokovi, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo