24°C
Mostar 29°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

18.11.2019 / 20:46 Regija - Ministar branitelja Hrvatske

Medved: Imamo dokumente da je JNA provodila ekshumacije na području Vukovara

Medved: Imamo dokumente da je JNA provodila ekshumacije na području Vukovara
Foto: Vijesti.ba

Ministar branitelja u Vladi Republike Hrvatske Tomo Medved rekao je u ponedjeljak kako Vlada  posjeduje dokumente koji dokazuju da je bivša JNA provodila ekshumacije žrtava na vukovarskom području iz primarnih u sekundarne grobnice, pa su od Srbije zatražene konkretne informacije o tome koje bi pomogle otkrivanju nestalih. 

-Vlada i Ministarstvo branitelja posjeduju dokumente koji jasno, precizno i nedvosmisleno ukazuju da je srpska vojska nakon okupacije Vukovara provodila ekshumacije na ovom području, imamo jasne pokazatelje. I to nisu bile paravojne formacije, to je bio djelatni sastav srpske vojske - poručio je Medved iz Vukovara, a prenijela Hina.

Izvijestio je da je putem Ministarstva vanjskih poslova u posljednjih nekoliko mjeseci srbijanskih vlastima upućeno nekoliko konkretnih zahtjeva i protokola s jasno definiranim datumima kada su dužnosnici JNA provodili ekshumacije iz primarnih u hrvatskim vlastima nepoznate sekundarne grobnice.

 Od Srbije traže da dostave "konkretne pokazatelje o konkretnim postupanjima konkretnih imena", koji bi pomogli pronalasku posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila koji su nakon pada Vukovara nestali na ovom području, a kojih je ukupno 386 sa šireg vukovarskog područja od ukupno nestale 1872 osobe u Domovinskom ratu.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo