16°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

18.11.2019 / 14:08 Politika - Borenović za Vijesti.ba

Vidjećemo ko će glasati za deblokadu Parlamenta, nije na štetu RS

Vidjećemo ko će glasati za deblokadu Parlamenta, nije na štetu RS
Branislav Borenović / Vijesti.ba
U Parlament BiH stigao je zahtjev za održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma sa jednom tačkom dnevnog reda: Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma po hitnom postupku. Sjednica bi trebalo da bude održana u srijedu, 20. novembra, s početkom u 12.00 sati.

Kako saznajemo, inicijativu za održavanjem hitne sjednice zvanično su potpisali poslanici iz PDP-a, SDS-a, SBB-a, SDP-a BiH, DF-a, PDA, Naše stranke, Nezavisnog bloka, te A-SDA.

Predstavnici SDA javno su kazali da će podržati ovu inicijativu, ali poslanici ove stranke nisu zvanično stavili svoje potpise na zahtjev za održavanje sjednice. Podršku nisu uputili poslanici SNSD-a, kao ni HDZ-a BiH.

"Kako smo najavili prije desetak dana, pripremili smo inicijativu za održavanje posebne sjednice Predstavničkog doma. Svi osim nove vladajuće BiH koalicije koja je izabrala rukovodstvo Parlamenta potpisali su našu inicijativu, a da li će glasati za nju, vidjećemo na samoj sjednici", kaže za Vijesti.ba lider PDP-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Branislav Borenović.   

Kako pojašnjava, ovim se onemogućava da bilo ko blokira rad parlamentarnih komisija i da, ukoliko stranke i Kolegij Parlamenta BiH ne predlože parlamentarna tijela, to čini Predstavnički dom, isključivo uz poznate procedure kojim se čuva postojeći ustavni okvir Republike Srpske, jer "to i nije, niti će, što se nas tiče, ikada biti predmet inicijative za poslaničkim izmjenama".

"Pored isključivo netačnih i paušalnih optužbi, niko iz SNSD koalicije nije konkretno rekao, niti naveo ijedan argument kako ove izmjene idu na štetu Republike Srpske", kategoričan je Borenović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo