28°C
Mostar 35°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 30°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

18.11.2019 / 11:55 Politika - Saopćenje za javnost

SDA poručila svom koalicionom partneru HDZ-u: "Herceg-Bosna" je UZP

SDA poručila svom koalicionom partneru HDZ-u: "Herceg-Bosna" je UZP
Foto: Vijesti.ba
Danas je godišnjica pada Vukovara, jednog od simbola strašnih zločina počinjenih tokom velikosrpske agresije na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao što je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama zločina JNA u Vukovaru, potrebno je pokazati pijetet i prema žrtvama zločina tzv. «Herceg-Bosne». Umjesto toga zvaničnici HDZ BiH izabrali su da slave ratne zločince i vrijeđaju njihove žrtve, navode iz SDA.

Obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne predstavlja najgrublje vrijeđanje porodica ubijenih, žrtava silovanja, logora, tortura i drugih zločina koje su provodile vlasti ove paradržavne zajednice, dodaju.

Podsjećamo da je pravosnažnom presudom Haškog tribunala utvrđeno da je tzv. «Herceg-Bosna» bila udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje sa Hrvatskom, kažu iz SDA i dodaju:

Zvaničan stav Evropske unije i UN-a jeste da se presude Haškog tribunala moraju poštovati i svako suprotno postupanje je kršenje temeljnih civilizacijskih načela i vladavine prava. Temeljna civilizacijska načela podrazumijevaju slavljenje pobjeda nad zločinačkim tvorevinama, pogotovo nad onima čiji su zločini presuđeni pred međunarodnim tribunalima. Zato bi opravdano i potrebno bilo obilježavati ne dan osnivanja, nego dan gašenja paradržavnih tvorevina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo