21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

17.11.2019 / 14:57 Regija - Beograd

Vojska Srbije ima tri puta više vježbi sa NATO zemljama nego sa Rusijom

Vojska Srbije ima tri puta više vježbi sa NATO zemljama nego sa Rusijom
Foto: Arhiv
Iako je nedavna vojna vježba sa Rusijom, tokom koje je u okolinu Beograda dopremljen i najsavremeniji raketni sistem PVO S-400, privukla mnogo pažnje u domaćoj i međunarodnoj javnosti, ...

... brojke ukazuju da Vojska Srbije izvodi čak tri puta više vježbi sa NATO i partnerskim zemljama nego sa Rusijom.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vježbi sa drugim zemljama, od čega četiri sa Rusijom i 13 vježbi sa NATO i partnerima.

Do kraja oktobra Vojska Srbije je sa Rusijom održala vježbe "Slovensko bratstvo", zatim vježbu u kojoj su učestvovale snage Zapadnog vojnog okruga Rusije, "Slovenski štit" i "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije".

Sa članicama NATO i partnerima održano je 13 vježbi: "Komšije" i "Gvozdeni mačak" sa Mađarskom, "Air Solution" sa Rumunijom, "Platinasti vuk" sa SAD i zemljama regiona, "Obazrivi vuk" sa SAD, "Platinasti lav" sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, "Šabla 2019" sa Bugarskom i "Balkanski mostovi" sa zemljama regiona.

Pripadnici Vojske Srbije imali su dvije provjere obučenosti za mirovne misije (sa zajedničkim evaluatorskim timom Srbije i Španije), jednu provjera za Borbenu grupu EU Helbrok i jednu provjeru obučenosti po Konceptu operativnih sposobnosti NATO.

Posljednja u nizu je cyber vježba "Cyber Tesla" sa Nacionalnom gardom Ohaja.

"Najčešće i najduže Vojska Srbije posljednjih godina sarađuje sa susjednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD", navodi se.

Portal podsjeća da je Srbija učestvovala na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplinama tenkovski bijatlon, vojni reli i snajperska granica kao i na dva takmičenja u streljaštvu u Velikoj Britaniji u junu i u SAD u oktobru.

"Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarjele municije kao i civilnog programa Nauka za mir... Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta", dodaje se.

Vojna delegacije Srbije u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima alijanse, a posebno je intenzivna sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Iz sjedišta NATO se ističe da je srpska vojska učestvovala sa NATO ekspertima u obuci iračkog vojnog saniteta.

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sarađuje sa jednom od komandnih centara NATO za protivvazduhoplovnu odbranu CAOC (Combined Air Operation Center) jer je zadužena za vazdužni prostor Crne Gore koja je članica tog vojnog saveza, podseća portal Balkanska bezbednosna mreža.


(Vijesti.ba / BETA)

Izdvajamo