30°C
Mostar 35°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

17.11.2019 / 10:20 Ekonomija - Zdravko Zečević

Građani RS već dvije godine mogu da štede za dodatnu penziju

Građani RS već dvije godine mogu da štede za dodatnu penziju
Foto: Ilustracija
Vlada Republike Srpske (RS) će od naredne godine za zaposlene, čije se plate finansiraju iz entitetskog budžeta, mjesečno uplaćivati penzijski doprinos od 20 KM i za taj iznos neće se smanjivati, ni zarada, niti bilo koja do sada stečena prava zaposlenih, ...

... naglasili su iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, koji je osnovan prije dvije godine u tom bh. entitetu.

Iz tog, za sada, jedinog dobrovoljnog penzijskog fonda u Bosni i Hercegovini su podsjetili i da svaki zaposleni ima mogućnost, a ne i obavezu, da jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, jer se poreske olakšice primjenjuju i za radnike.

- Ostaje mogućnost da svaki zaposleni, sam za sebe i potpuno dobrovoljno, jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, da bi raspolagao sa većim iznosom sredstava u budućnosti. Ovaj izdatak za poslodavca, a štednja za zaposlene, podrazumijeva ili dodatno izdvajanje iz budžeta, ili preusmjeravanje drugih stavki unutar istog budžeta, bez uticaja na dosadašnja prava zaposlenih – rekao je u razgovoru za Fenu Zdravko Zečević, direktor Odjeljenja za marketing Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF).

Podsjetio je da svi privatni poslodavci, zahvaljujući osnivanju EPF-a, već gotovo dvije godine imaju mogućnost da organizuju penzijske planove, odnosno da za svoje zaposlene na njihove lične račune u EPF-u uplaćuju penzijske doprinose i tako iskoriste propisane poreske olakšice namijenjene poslodavcima, u skladu s zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.

Ističe da zaposleni nisu primorani da budu dio penzijskog plana.

Ukoliko su članovi EPF-a, imaju individualni račun, bez obzira na promjenu radnog mjesta, odnosno poslodavca.

Kada stekne uslove za raspolaganje sredstvima, svaki pojedinac sam odlučuje na koji način će biti izvršena isplata, da li u jednokratnom iznosu u ili u vidu programirane isplate.

Zečević dodaje da isplate mogu početi s navršenih 58 godina, ili s napunjenih 53 godine života i najmanje 60 mjesečnih uplata.

Povlačenje novca mora da počne najkasnije s napunjenih 70 godina života.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo