33°C
Mostar 36°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

16.11.2019 / 22:35 Svijet - Zbog promjene vlasti

Kuba povukla 226 liječnika iz Bolivije

Kuba povukla 226 liječnika iz Bolivije
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Zrakoplov s 226 kubanskih liječnika poletio je u subotu iz Bolivije na Kubu, nakon odluke vlasti Havane, nesklone privremenoj bolivijskoj vladi, a na njezin zahtjev, objavio je jedan lokalni dužnosnik Interpola.

"U zrakoplovu Cubana de Aviacion koji je poletio iz zračne luke Santa Cruza nalazi se 226 kubanskih liječnika", rekao je lokalnim medijima pukovnik Rolando Millares, šef Interpola za to područje Bolivije.

Oni su dio od 725 kubanskih državljana koji ispunjavaju zadatke u raznim sektorima i koje je Kuba odlučila vratiti na traženje novih bolivijskih vlasti.

Havana je u petak upozorila na uhićenje šetorice Kubanaca u Boliviji, optuženih za financiranje prosvjeda protiv nove privremene vlade Jeanine Anez.

Tih šest državljana su članovi kubanske medicinske brigade, koje je angažirala bolivijska vlada.

Prva odluka vanjske politike Jeanine Anez, senatorice desnog centra (52) je bilo u četvrtak priznanje čelnika venezuelske oporbe Juana Guaidoa privremenim predsjednikom Venezuele, što je nagla promjena u odnosu na savez Eva Moralesa i socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Kuba i Venezuela su do sada bile glavne regionalne saveznice Eva Moralesa, koji je u nedjelju dao ostavku i potražio politički azil u Meksiku.

Kubansko slanje liječnika u inozemstvo je dugogodišnja tradicija, ali i njezin glavni izvor prihoda, ispred turizma i novca koji Kubanci šalju obiteljima iz inozemstva.

Krajem 2018. više od 34.000 kubanskih liječnika i medicinskog osoblja je radilo u 66 zemalja.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo