9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

16.11.2019 / 21:06 BiH - Migrantska kriza

Predstavnici EK u ponedjeljak u posjeti Bihaću i Velikoj Kladuši

Predstavnici EK u ponedjeljak u posjeti Bihaću i Velikoj Kladuši
Foto: Vijesti.ba

Predstavnici Evropske komisije i predstavnik Kancelarije za humanitarnu pomoć iz Brisela posjetiće u ponedjeljak Bihać i Veliku Kladušu, te se sastati sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona kako bi razgovarali o migrantskoj krizi.

Odluka o zatvaranju prihvatnih centara „Bira“ i „Miral“ i dalje je neizvjesna.

Predstavnici bihaćkih mjesnih zajednica koje gravitiraju lokaciji prihvatnog centar “Bira”, gdje su smješteni migranti, zatražili su od kantonalnih i gradskih vlasti da se on zatvori i da se ne dozvoli produženje ugovora o korištenju tog objekta.

Sličnog su mišljenja i mještani Malog i Velikog Luga, Zavalja i Vučjaka, koji su izričiti u zahtjevima da se zatvore prihvatni centri u naseljenim gradskim područjima, jer su uplašeni za zdravstvenu i sigurnosnu situaciju.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je kako se neće dozvoliti ukidanje privremenog kampa za migrante na Vučjaku niti produženje ugovora za dalji boravak stranih državljana u centru “Bira” sve dok se ne uradi kompletan koncept za rješavanje migrantske krize na nivou Bosne i Hercegovine.(Vijesti.ba / BHRT)

Izdvajamo