12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

16.11.2019 / 20:22 Politika - Opozicija odbija

SNSD ponovo zove SDS i PDP da sarađuju

SNSD ponovo zove SDS i PDP da sarađuju
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Nebojša Radmanović, odbacio je sve optužbe SDS-a i PDP–a da je SNSD kapitulirao zbog predlaganja imena za parlamentarne komisije, te opet optužio opoziciju da rade na štetu Republike Srpske.

Ne dajući konkretno obrazloženje na koji tačno način.

"Izmjenu poslovnika su pokrenula 4 poslanika, iz SDS – a i PDP - a, a za to imaju podršku od 27 poslanika. Od tih 27 nije 9 iz reda srpskog naroda. Tih 23 su iz Federacije. I jednostavno, te izmjene su na štetu RS." - rekao je Nebojša Radmanović.

Iako je iznio teške optužbe na račun SDS–a i PDP-a, Nebojša Radmanović je opet pozvao opoziciju da sarađuje sa njima.

"Pozivamo one koji su pokrenuli ovo ptanje, da ga povuku. On je na štetu RS. Pozivano ih i dalje da sarađujemo na zaštiti interesa RS, bez obzira na sva neslaganja.", poručuje Radmanović.

Iz opozicije poručuju da deklarativno jedinstvo nije moguće dok god pljušte konstantne optužbe na račun opozicije za izdaju. Iz SDS – a i PDP – a poručuju SNSD – u da neće odustati od Izmjene poslovnika, jer se ne smije više dozvoliti blokada Parlamenta BiH, jer to šteti samo građanima.

"Ništa se nije promijenilo. Parlament će hitno zasjedati, mi ćemo uputiti ovaj prijedlog da se ne bi u budućnosti blokirao opet Parlament BiH. Parlament će zasjedati za nekoliko dana, možda već sledeće sedmice.", jasno je odgovorio Mirko Šarović.

"Nećemo odustati, i to je poruka za sve one koji budu pokušali na bilo koji način da blokiraju rad Parlamenta BiH.", poručuje Branislav Borenović.

Nebojša Radmanović je na pitanje novinara da li ANP nije više uslov za formiranje Savjeta ministara BiH, odgovorio da pojedini dijelovi dokumenta koji nazivaju Godišnji nacionalni plan, nisu sporni. Ali da dio koji govori o članstvu sa NATO – om ne smije da bude uslov.

"Mi vrlo spremno čekamo da vidimo šta će da urade. Ukoliko se taj dokument pošalje, to znači da je MAP aktiviran, te da se i BiH, a samim i Republika Srpska uvlače u NATO, što se direktno kosi za zaključcima Parlmenta Republike Srpske.", poručio je Mirko Šarović.
"Zna se šta znači slanje ANP u Brisel, i preporučujem im da jasno i glasno kažu hoće li ga poslati ili ne, a ne da daju maglovite izjave.", kaže Branislav Borenović.

SNSD, HDZ i Stranka demokratske akcije već godinu dana pokušavaju da nađu zajednički jezik kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH. Kamen spoticanja je ANP odnosno Godišnji nacionalni plan čije slanje u Brisel podrazumijeva aktivaciju MAP – a, odnosno Akcionog plana za čalnstvo u NATO. Iz Sarajeva i Mostara su poslednjih dana poslate poruke da bi uskoro moglo doći do dogovora.


(Vijesti.ba / BNTV)

Izdvajamo