12°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

16.11.2019 / 19:03 Kultura - Sarajevo

'Laboratorija lutkarstva' i izložba lutaka kao dio programa 'Noć teatra BiH'

'Laboratorija lutkarstva' i izložba lutaka kao dio programa 'Noć teatra BiH'
Foto: FENA - Vijesti.ba

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga Vahida Durakovića 'Laboratorija lutkarstva - Bijenale jugoslovenskog lutkarstva, Bugojno 1979. – 1989.', kao dio programa 'Noć teatra BiH.'

Duraković je kazao da se radi o monografiji jugoslavenskog lutkarstva, ali i o kulturnoj politici u Socijalističkoj Republici BiH od 1945. do 1970. godine sa akcentom na razvoj pozorišnog i lutkarskog života u tom periodu.

Također je kazao da se knjiga bavi razvojem lutkarske dramaturgije te uticajem i značajem Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu na promjene koje su se dešavale u lutkarskom scenskom iskazu i pristupu lutkarskom tekstu.

- Knjiga je teatrološka studija o tom periodu, ali isto tako i knjiga koja sa svim svojim elementima govori o društvu i epohi u tom periodu - istakao je Duraković.

U Predgovoru za knjigu dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović istakla je da 'se radi o jedinstvenoj knjizi kod nas, pa čak i u regionalnom smislu jer, osim što doprinosi kulturi sjećanja, ona je s aspekta naučnog pristupa teatrološki raritet, studija koja služeći se dokumentima i rekonstrukcijom propituje, kontekstualno upoređuje, valorizira i zaključuje sve specifikume i umjetničke dosege u lutkarskoj umjetnosti'.

Kao prateći program, u Muzeju je postavljena i izložba lutaka iz fundusa Kazališta lutaka Mostar iz predstava 'Asagao' i 'Zlatorog, ruža ljubavi', koje su pobijedile na Bijenalu jugoslavenskog lutkarstva u Bugojnu 1987. i 1989. godine, kao i dio dokumentacije Bijenala.

Sadržajno, predstavljanje će biti obogaćeno i kratkim obraćanjem Karađoza (u interpetaciji i animaciji Jasminke Požek Božuta), lutke vezane i za bh. teatarsku tradiciju, koji će na satiričan i britak način progovoriti o lutkarstvu u vremenima prošlim kao i današnjim.

Vahid Duraković (1971.) iz Bugojna diplomirao je 2000. godine na FPN Sarajevo na Odsjeku sociologije, a zvanje magistar dramaturgije stekao je 2018. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Autor je više nagrađivanih dramskih tekstova i filmskih scenarija.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo