21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

16.11.2019 / 14:30 Politika - Lider PDP-a

Borenović: U SNSD-u konačno došli pameti

Borenović: U SNSD-u konačno došli pameti
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović odgovorio je potpredsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojši Radmanoviću na optužbe da izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine ...

... Bosne i Hercegovine derogiraju interese Republike Srpske.

“Pet dana slušamo brutalne napade i optužbe, još nismo čuli ništa konretno šta je protivzakonito, sve je jasno i jednostavno. Onaj ko hoće da radi, može da radi, onaj koji ne želi, ne mora da radi. Umjesto njega, umjesto Kolegija, odluku će donijeti Predstavnički dom i izabrati članove komisija na privremenoj osnovi, uvažavajući čak i sve ostale članove Poslovnika koji se i ne spominju u našim izmjenama, i onaj ključni, član 30. gdje je jasno naznačeno da jednu trećinu čine poslanici iz RS, dvije trećine iz FBiH. Dvolično je da ljudi iz SNSD-a pričaju o tome”, odgovorio je Borenović.

Najavljuje i da li će se ići u daljnju proceduru:

“Mi s tim Poslovnikom treba da idemo zbog budućnosti, da pošaljemo poruku, ako neće stranke, ako neće kolegijum, obaveza je većine u Predstavničkom domu da izabere komisiju na bazi ustavnih okvira jedna trećina iz RS, a dvije trećine iz FBiH.”

Naglašava da su iz SNSD-a konačno “došli pameti” i dali prijedloge svojih predstavnika u komisijama, no to su ističe mogli uraditi i prije godinu dana.

“Šestog decembra se navršava godinu dana od posljednje konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šteta da se potrošila cijela godina, niko ne nosi odgovornost ko će odgovarat što su potrošeni novci, a da ništa nije rađeno u Parlamentu BIH”, naglasio je Borenović.

Borenović je komentarisao i retoriku u vezi slanja ANP-a, te mogućnost da SNSD pristane na neki izmijenjeni materijal:

“Ovdje je ključno pitanje šalje li se dokument u Sjevernoatlantski savez, u Brisel ili ne? Ako se šalje dokument, kako ga god oni zvali, koliko god stranica imao, to je aktivacija MAP-a. Čak i sa zaglavljem, ako se šalje, sa dvije rečenice, to je aktivacija MAP-a i to se građanima mora reći. Nije prvi put da su oni nešto pričali, masirali godinu dana javnost i onda promijenili priču. Ako ste pristali, izađite i recite građanima 'SNSD je pristao da pošalje prvi dokument tog tipa u Brisel.”

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo