22°C
Mostar 27°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

15.11.2019 / 20:15 Politika - Kriza vlasti

Problemi u HDZ-u: Livanjski kanton još bez Vlade

Problemi u HDZ-u: Livanjski kanton još bez Vlade
Foto: FENA
Skupština Livanjskog kantona na današnjoj sjednici nije razmatrala imenovanje mandatara Kantonalne Vlade.

Inicijativu za izmjenu dnevnog reda sjednice Skupštine uputili su zastupnici Hrvatske nezavisne liste (HNL) i Kantonalne nezavisne liste, predlažući da se kao posebna toaka na sjednici uvrsti Informacija o (ne)imenovanju kandidata za predsjednika Vlade u imenu Ivana Vukadina, sadašnjeg načelnika Tomislavgrada, kojeg je na jednoj od zadnjih sjednica predložio Klub hrvatskih zastupnika.

Oko tog prijedloga nisu jedinstveni unutar najače hrvatske političke stranke (HDZ BiH) koja u Skupštini ima osam zastupnika dok koalicijski partneri (SNSD i SDA) čekaju dogovor kako na razini Kantona tako i na visokoj stranačkoj osnovi.

Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Robert Bagarić (HDZ BiH) istaknuo je da njihov prijedlog oko mandatara Vlade i dalje stoji i da će se to pitanje riješiti u roku od deset dana.

Zastupnik Josip Perić (HNL) razlog zašto na današnjoj sjednici nije bio prijedlog o mandataru Vlade vidi u sukobu unutar HDZ-a BiH odnosno između Livna i Tomislavgrada.

"Ova stranka neće podržati nikakvu opciju koja svoju vladavinu zasniva na sukobu između ova dva grada, i u tome neće učestovati", kazao je Perić.

Pitanje o razlogu neizbora mandatara Vlade, prema mišljenju Jasenka Tufekčića (SDA), treba uputiti HDZ-u BiH.

"U ovom trenutku mi smo taoci jedne politike unutar podijeljenosti najjače hrvatske političke stranke i dok ne bude pravog dogovora unutar njih smatram da neće biti ni imena za kandidata mandatara Vlade", kazao je Tufekčić.

Predsjednik Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) istaknuo je kako je HDZ BiH dao dva imena iz svojih redova za mandatara nove županijske Vlade - Ivana Vukadina i Ivana Jozića.

"Bošnjački i srpski zastupnici u Skupštini ne žele kazati ko je njihov kandidat i oni čekaju da to kaže HDZ BiH", kazao je Ćosić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo