25°C
Mostar 29°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

15.11.2019 / 18:02 BiH - Ne žele ih u gradu

Više od 300 Bišćana ispred Bire poručilo migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać

Više od 300 Bišćana ispred Bire poručilo migrantima: Idite kući, oslobodite Bihać
Foto: FENA
Nekoliko stotina građana Bihaća protestnim je okupljanjem ispred Privremenog prihvatnog centra "Bira" izrazilo nezadovoljstvo situacijom s migrantima i izbjeglicama u ovom gradu.

Zahtijevaju zatvaranje ovog privremenog centra, izmještanje migranata i izbjeglica van urbanog gradskog područja i maksimalnu zaštitu stanovnika grada na Uni.

- Ponavljamo da ne protestujemo protiv tih ljudi, nego jednostavno od vlastite države tražimo pomoć i zaštitu. Svi govore o pravima ilegalnih migranata, a niko ne govori o nama i našim pravima. Naša djeca više nisu sigurna ni u vlastitim dvorištima i zato sada izričito tražimo adekvatnu reakciju države i Evropske unije. Stanovnici naselja oko Bire ne mogu još dugo trpiti ovakvu situaciju - riječi su građanina Bihaća Jasmina Halilagića.

Posebno je istaknuta zabrinutost za sigurnosnu i zdravstvenu situaciju u samom gradu.

- Nažalost, moramo na ovaj način pokušati zaštiti sami sebe. Niko od nadležnih ništa ne poduzima već skoro dvije godine i naše strpljenje je pri kraju. Ljudi koji žive u blizini Bire skoro su u svakodnevnoj opasnosti. Nerijetko se suočavamo s provalama, otuđivanjem naše lične imovine, napadima i uznemiravanjem. Trebamo im samo još dopustiti da nesmetano ulaze u naše kuće. Još jednom na dostojanstven način tražimo pomoć i zaštitu, a ne znam do kada ćemo još moći biti maksimalno tolerantni - rekao je jedan od okupljenih građana Fikret Bečić.

Protestni skup je prema riječima građana organiziran spontano, posredstvom društvenih mreža i privatne komunikacije. Prošao je bez incidenata, u mirnom tonu, uz pojačano prisustvo policije.

Operativna grupa za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu najavila je ograničavanje kretanja korisnika usluga prihvatnih centara Bire i Mirala, međutim do toga danas nije došlo. Niko od nadležnih se nije očitovao po tom pitanju, kao ni o eventualnom produžavanju ili raskidu ugovora o korištenju prostora nekadašnje fabrike Bira.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo