19°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.11.2019 / 10:52 BiH - Delegacija EU u BiH

Odluka o novim lokacijama će smanjiti pritisak na vlastima USK

Odluka o novim lokacijama će smanjiti pritisak na vlastima  USK

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini poručuju da su informisani o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

"Ova odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima", kažu iz Delegacije.

Ističu da će Evropska unija nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Podsjećaju da su značajna EU sredstva već dostupna za osposobljavanje novih lokacija.

"Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak", navode u saopćenju.

"Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite dece, itd. Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 posto je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6 posto iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama", ističu u saopštenju.

Iz Delegacije očekuju od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri nastave raditi na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna riješenja.(Vijesti.ba )

Izdvajamo