19°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 20:00 BiH - Direktor na ekskurziji

Selo gori, a Baja se češlja

Selo gori, a Baja se češlja
Bajazit Jašarević / Vijesti.ba
Situacija u rudnicima u FBiH godinama je vrlo loša i rudnici su korišteni za upošljavanje podobnih kadrova na rukovodeća mjesta, dok je stanje u jamama, gdje bi se trebalo ulagati, katastrofalno. Tome je, kako poručuju iz Federalne vlade, konačno došao kraj.

Vlade FBiH donijela je nedavno moratorij na zapošljavanje u rudnicima, s obzirom da je zvanično otpočet proces njihovog restrukturiranja.  Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 11. septembra tekuće godine, između ostalog, održana je i rasprava o stanju u sedam rudnika koji su dio koncerna Elektroprivreda BiH.

Problemi rudara u Federaciji su višestruki. Blokada računa sedam rudnika prvi je znak za uzbunu. Zbog višemilionskih gubitaka i dugovanja, prijeti im stečaj.  

Najteže je u onom najvećem u Federaciji - u Rudniku Kreka. Ukupan gubitak i dugovanja prema državi su 263 miliona maraka, a samo u prošloj godini Kreka je poslovala sa 27 miliona maraka gubitka. Zbog toga joj ozbiljno prijeti stečaj.
Rudnik Zenica je ekonomski neodrživ, ukupan gubitak i obaveze prema državi su 125 miliona maraka, dok je gubitak samo u prošloj godini iznosio 22,5 miliona maraka. Rudnik Kakanj također je ekonomski neodrživ, ukupan gubitak i obaveze prema državi su 114 miliona maraka, a gubitak u prošlo godini je iznosio 21 milion maraka. Ukupni gubici i obaveze Rudnika Đurđevik prema državi su 35 miliona maraka, dok je samo u prošloj godini ovaj rudnik imao gubitak od 7 miliona maraka. Ukupan gubitak i obaveze prema državi Rudnika Breza su 102 miliona maraka, a u prošloj godini ovaj rudnik je poslovao s gubitkom od 20,7 miliona maraka. Svi rudnici imaju nisku produktivnost u odnosu na veliki broj zaposlenih, posebno u administraciji, gdje radi znatno više radnika nego u proizvodnji.

Kakva briga, odnosno nebriga, se vodi o rudarima i rudnicima u FBiH najbolje pokazuje činjenica da se generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, umjesto da riješava nagomilane probleme, nalazi na putu, bolje reći na ekskurziji, u Poljskoj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo