11°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 19:06 BiH - Trischak u Vitezu

EUFOR će pomoći 'Vitezitu' oko skladištenja i uništavanja opasnih materija

EUFOR će pomoći 'Vitezitu' oko skladištenja i uništavanja opasnih materija
Foto: Vijesti.ba
Zapovjednik EUFOR-a, general-bojnik Reinhard Trischak posjetio je u četvrtak tvornicu eksploziva "Vitezit" u Vitezu zajedno s predstavnicima Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i nadležnih ministarstava na razini BiH i Federacije BiH.

"Svrha mog posjeta je da iz prve ruke vidim situaciju u tvornici, posjetim skladište opasnih materija i vidim razinu sigurnosti u skladištima kako bih mogao precizno procijeniti opasnost za sigurno i stabilno ozračje", kazao je Trischak, priopćio je Ured za odnose s javnošću Glavnog zapovjedništva EUFOR-a BiH.

Sadašnja stečajna upraviteljica tvornice Behrija Huseinbegović i zamjenik ravnatelja Federalne direkcije za namjensku industriju Enver Mujezinović upoznali su general-bojnika Trischaka sa svojom zabrinutošću i razmatranjima za najbolji način rješavanja mogućih sigurnosnih problema u pogledu skladištenja i čuvanja opasnih materija.

Trischak je prioritetnim naveo održavanje sigurnosti na lokaciji i uklanjanje ili uništavanje  kemikalija kako bi se smanjila eventualna opasnost za stanovništvo.

Predstavnici UNDP-a i Ministarstva sigurnosti zajedno s Trischakom stekli su uvid u trenutačnu situaciju i oni će s čelnicima BiH i međunarodne zajednice raditi na podizanju svijesti o opasnostima koje se mogu pojaviti ako se s tim opasnim materijama ne postupa pravilno.

"Iako je pokretanje stečajnog postupka tvornice prouzročilo mnoge probleme za sve, zapovjednik EUFOR-a je uočio spremnost nadležnih u tvornici na suradnju s EUFOR-om u iznalaženju najboljeg i najsigurnijeg rješenja za skladištenje i uništavanje zaliha opasnih materija", navodi se u priopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo