23°C
Mostar 27°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 15:48 Svijet - Preispitivanje odluke

Vrhovni sud u Indiji će usvojiti zakon o ulasku žena u hramove

Vrhovni sud u Indiji će usvojiti zakon o ulasku žena u hramove
Arhiv / Vijesti.ba
Indijski Vrhovni sud će usvojiti zakon o ženama koje ulaze u mjesta za bogoslužje, nakon što je od vlade zatraženo da preispita odluku 2018. godine za ukidanje zabrane ženama da uđu u hinduistički hram u Kerali.

Sud je u četvrtak saopćio da će imenovati komisiju od sedam sudija koji će raditi na ovom slučaju, prenio je Deutsche Welle.

Glavna pravnica Ranjan Gogoi rekla je da sud odgađa preispitivanje svoje odluke o mogućnosti ulaska žena u hram Sabarimala. Umjesto toga, odlučuje se usredotočiti na veća pitanja o ženama i religiji u Indiji, uključujući teme kao što su muslimanske i parsijske žene koje ulaze u vjerske prakse, kao i osakaćivanje genitalija.

Sve do prošle godine, hram Sabarimala u Kerali zabranio je ženama dobi između 10 i 50 godina ulazak. Ova mjera bila je namijenjena zaštiti celibata hrama božanstva, hinduističkog boga Ajapape.

Tradicionalno hinduizam smatra da žene koje  su amnestirane nisu čiste i zabranjuje im da učestvuju u vjerskim obredima.

U septembru 2018. Vrhovni sud presudio je da se zabrana ne smatra kvalificiranom osnovnom vjerskom praksom i da je povrijeđeno pravo žena na slobodu vjeroispovijesti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo