22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 15:12 BiH - Tužilaštvo BiH

Predložen pritvor za dvojicu uposlenika SIPA-e

Predložen pritvor za dvojicu uposlenika SIPA-e
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za dva uposlenika SIPA-e koji su uhapšeni u jučerašnjoj akciji "Blic" zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

 

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH uputiće prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Božu Purkovića (1960) i Predraga Mrđu (1965).

Navedeni osumnjičeni su državni službenici uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičeni su da su zlouporabili svoj službeni položaj, te nezakonito ustupili i dali na uvid osumnjičenim osobama, podatke koji su prikupljeni tijekom posebnih istražnih radnji u okviru predmeta kodnog naziva “Pero”, koji se odnosi na istragu nezakonitosti u svezi izdavanja školskih diploma, na kojem radi Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona.

Pritvor će biti predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka b), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu vršenjem utjecaja na svjedoke ili saučenike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


Prijedlog za određivanje mjere pritvora bit će upućen Sudu BiH, a istraga se intenzivno nastavlja.


(Vijesti.ba )

Izdvajamo