17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 14:22 BiH - Predsjedavajući Skupštine KS

Konaković održao sastanak sa predstavnicima privatnih predškolskih ustanova

Konaković održao sastanak sa predstavnicima privatnih predškolskih ustanova
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković održao je danas sastanak sa predstavnicima privatnih predškolskih ustanova, koji su iznijeli vrlo konkretne prijedloge za osiguranje još boljeg načina sufinansiranja boravka djece sa Liste čekanja ...

... Javne ustanove "Djeca Sarajeva" u cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u privatnim predškolskim ustanovama.

- Naveli su kako bi ubuduće trebalo imati socijalnu kartu roditelja koji upisuju djecu, kako ne bi svi oni finansijski participirali na isti način, jer ne mogu djeca čija oba roditelja rade i oni koji su na minimalcu biti jednako tretirana, a izgleda da ovaj trenutni sistem tu ne pravi razliku - istakao je Konaković.

Dodao je da su zapostavljeni nezaposleni roditelji, jer Uredba iz 2002. godine ima niz propusta koje bi trebalo pod hitno izmijeniti. Njih država ne prepoznaje kao korisnike.

Ovom prilikom, predstavnici privatnih predškolskih ustanova su iskazali svoje zadovoljstvo što su Skupština i Vlada Kantona Sarajevo podržale njihovu ulogu u sistemu, jer su djeci koja nisu imala prostora u javnim ustanovama finansirali boravak u privatnim. Na ovaj način je napravljena bolja atmosfera u cjelokupnom procesu.

- Za nas je vrlo korisno da otvaramo prostor za privatne vrtiće, ali ne na uštrp naše javne ustanove. Već smo pokazali koliko nam je značajna Javna ustanova "Djeca Sarajeva". Tome u prilog ide i činjenica kako smo u ovoj godini primili stotinu uposlenika, podržali rekonstrukciju nekoliko vrtića, a namjera nam je i da ubuduće tu našu javnu ustanovu pozicioniramo kao najbitniju, iako je važno otvoriti i prostor ljudima koji svoj posao rade pošteno i marljivo - poručio je Konaković, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo