22°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 12:50 BiH - Mikhail Lobov

Usvojiti pravne standarde zbog boljeg upravljanja migracijama

Usvojiti pravne standarde zbog boljeg upravljanja migracijama
Foto: Fena / Vijesti.ba
Šef Odjela za ljudska prava Vijeća Evrope Mikhail Lobov kazao danas u Sarajevu na Konferenciji "Regionalna saradnja u oblasti migracija i azila: Glavni izazovi i primjena dobre prakse" da žele da pravni standardi budu usvojeni u zemljama članicama VE kako bi se ...

... postiglo upravljanje migracijama koji su u skladu sa standardima ljudskih prava.

Istakao je da je Vijeće Evrope izradilo pravne standarde u vezi migracija koje će razmatrati danas na konferenciji, kao i najbolje prakse u regionu.

- Vijeće Evrope ima čitavo bogatstvo standarda koji su primjenjivi i na upravljanje u kontekstu migracija. Osnovi instrument je Evropska konvencija za ljudska prava, ako i sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava - kazao je.  

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno kazao je da Konferencija okuplja regionalne aktere koji se bave migracijama i azilima.

- Ovdje smo da prenesemo poruka da je EU aktivna u pomaganju i upravljanju izazovima od 2015. godine, ali i ranije - kazao je Sinno te dodao da su te godine za upravljanje izazovima migracija u regiju uložili 380 miliona eura.

Sinno je poručio da svi moraju raditi zajedno, jer je saradnja između zemalja i međunarodnih organizacija ključna, ali je istakao da je potrebna bolja saradnja između institucija unutar BiH.  

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo