21°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 15:35 BiH - Zvizdić o akciji SIPA-e

Spriječiti da osobe sa “kupljenim” i “falsifikovanim” diplomama zauzimaju radna mjesta

Spriječiti da osobe sa “kupljenim” i “falsifikovanim” diplomama zauzimaju radna mjesta
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je danas pravosudnim i policijskim institucijama na izvanrednoj akciji u borbi protiv nelegalnih obrazovnih ustanova i izdavanja lažnih diploma.

Saopćenje prenosimo u nastavku:

“Za svaki državu koja želi dobro sadašnjim i budućim generacijama, obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata razvoja.

Samo društvo koje viziju svoj napretka temelji na kvalitetnom obrazovanju, inovacijama, stjecanju stvarnih i aplikativnih znanja i vještina, može biti sigurno da ide u ispravnom smjeru i da će, u konačnici postići svoje ciljeve.

U suprotnom, sa haotičnim obrazovnim sistemom, lažnim diplomama i neakreditiranim fakultetima i univerzitetima koji ne zadovoljavaju ni minimalne standarde, svako društvo, pa i naše, sasvim sigurno ide u akademsku, kulturnu i ekonomsku regresiju.

Zbog toga želim da čestitam pravosudnim i policijskim institucijama, posebno pripadnicima SIPA-e, na izvanrednoj i obećavajućoj akciji koju posljednjih dana provode u borbi protiv nelegalnih obrazovnih institucija, koje su dodijelile hiljade falsifikovanih diploma čime je, u dugoročnom smislu, izvršen razarajući udar na opstojnost i funkcionalnost ukupnog državnog sistema.

Ova akcija ne predstavlja samo borbu protiv organizovanog kriminala, ovo je borba za budućnost i viziju Bosne i Hercegovine kao društva znanja, u kojem će postojati vrijednosni kriteriji, i u kojem neće biti moguće da osobe sa “kupljenim” i “falsifikovanim” diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima.

Ovo je istovremeno, aktivnost u kojoj moraju učestvovati sve institucije i svi segmenti društva koji Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti kao prosperitetnu državu jednakih šansi.

Zbog toga sve općinske, kantonalne, entitetske i državne i stutucihe, koje to do sada nisu uradile, trebaju provesti pistuoak provjere dioloma svojih uposlenih. Posebno bih preporučio svim parlamentarnim političkim partijama u BiH, da izvrše provjeru validnosti diploma i stepena obrazovanja za članove koje kandiduju i postavljaju na funkcije na bilo kojem nivou u BiH.

Jer, nema progresa bez kvalitetnog i akreditiranog obrazovanja, kompatibilnog sa savremenim potrebama društva i privrede. Zato je to razvojni segment koji treba posebno cijeniti, institucionalno štititi i sistemski razvijati.

Najljepša manifestacija kojoj sam više puta prisustvovao u posljednjih desetak godina, koja čovjeka učini sretnim jer budi istinski optimizam, je promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu. Vidjeti se sa hiljadama studenata koji su svojim radom i trudom uspješno završili svoje studije; susresti se sa njihovim roditeljima i porodicama kojima je to jedan od najsretnijih dana, je neprocjenjivo.

Mladi ljudi, sa njihovim entuzijazmom i vještinama, bez obzira da li je riječ o SSS ili VSS, su najvažniji kapital Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da im njihov izuzetan trud, hiljade sati učenja i stotine neprospavanih noći, predispitne treme i konačnu radost diplomiranja sa zasluženim očekivanjima u vezi sa profesionalnom budućnošću, nastave otimati osobe sa lažnim diplomama.”

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo