17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 12:45 Politika - Sastanak HDZ i SDA

Čović i Izetbegović: Rješenja za Izborni zakon u naredne dvije sedmice

Čović i Izetbegović: Rješenja za Izborni zakon u naredne dvije sedmice
Foto: Vijesti.ba

U zgradi Parlamenta BIH okončan je sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Fokus razgovora bio je na izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Dogovorili smo da počnemo proces traženja rješenja. Vjerujem da ćemo napraviti precizan plan kako da naše dvije stranke, nadam se do kraja iduće sedmice, mogu ponuditi neka rješenja kao zajednički sadržilac našeg rada i da eventualno uključimo sve druge koje treba uključiti da bi Izborni zakon dobio svoje promjene u Parlamentu BiH", poručio je Čović nakon sastanka, prenose Vijesti.ba.

Kako je ocijenio, klima koja se gradi na povjerenju i na otopljavanju međustranačkih odnosa dosta je dobra.

"Mislim da ćemo u tom duhu nastaviti dalje", rekao je on.

Uz podsjećanje da se danas održavaju sjednice Kolegijuma Doma naroda BiH i Zajedničkog kolegija oba doma državnog Parlamenta, naveo je da će se na tim sjednicama razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Tako već 13 mjeseci", dodao je on.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, kazao je kako je fokus na presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strasburgu i Ustavnog suda BiH.

"To kad se sažme, dođe na red i Predsjedništvo i Dom naroda i Mostar", rekao je Čović.

Izetbegović je rekao da su stranačke delegacije odredile rok od 15 dana kako bi se pokušalo napraviti okvir za rješenje i implementaciju odluka pomenutih sudova.

"Cijenimo da ima šanse da se postigne dogovor. Kada napravimo orijentacioni okvir, tada ćemo uključiti i koalicione partnere SBB i DF. Ako uspijemo sa njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, to sve išlo bi dalje kroz parlamentarnu procesudu", poručio je Izetbegović.

SDA, kako je pojasnio, posebno je zainteresovana za konačnu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, te za smanjenje mogućnosti blokada u federalnom Domu naroda, prenose Vijesti.ba.

"Imali smo poseban sastanak sa premijerom Novalićem i ministricom Miličević kada je u pitanju rad federalne Vlade i formiranje novog saziva. Dogovorili smo se da iduće sedmice finaliziramo prijedloge koji se odnose na nova ministarstva, odnosno na ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih, te budžet FBiH gdje je neophodno staviti fokus na pitanja nataliteta, povratka, kulture, zdravstva, nauke...", kazao je Izetbegović.


Na pitanje novinara o formiranju Vijeća ministara BiH, lider SDA ukazao je na današnje sastanke kolegija u Parlamentu BiH, te poručio:

"Vidjećemo šta tu mogu pomoći visokopozicionirani političari sa srpske strane. Krajnje vrijeme je za sporazum i kompromis, ali nema dogovora bez trećeg. Mislim da i tu ima nekih kretanja, ali ne bih da nagađam".

Odgovarajući na pitanje šta se može očekivati u roku od 15 dana, koji su pred sebe postavili SDA i HDZ BiH, Izetbegović je kazao kako neće biti dramatično pozitivnih preokreta, već malih koraka koji će omogućiti iskorak.

"Čini mi se da se od nas uporno nešto previše očekuje. Možemo napraviti minimalne kompromise. Nemojte misliti da ćemo za 10 dana riješiti nešto što se 10 godina ne može riješiti", zaključio je Izetbegović.


(Vijesti.ba)
Izdvajamo