15°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 10:45 BiH - Vjekoslav Mandić

Cilj nam je postaviti zdravstvo u prioritet svih politika u BiH

Cilj nam je postaviti zdravstvo u prioritet svih politika u BiH
Vjekoslav Mandić / Vijesti.ba
Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je kako se zdravstvo ne može promatrati odvojeno od cjelokupnog stanja u državi te kako se ono mora primjereno pozicionirati unutar društveno-političkog uređenja, a da se to nastoji uraditi ...

... kroz integriranu strategiju razvoja Federacije BiH koja se priprema.

"Financijska, ekonomska, gospodarstvena, kao i politička situacija utječu i na stanje u zdravstvu. Unatoč realnim problemima kvaliteta našeg zdravstvenog sustava je na zavidnoj razini. Fokusirani smo na stabilizaciju i unaprjeđenje financiranja sustava i uspjeli smo napraviti iskorake u tom pravcu", kazao je ministar Mandić, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Mandić navodi kako je transfer iz Proračuna FBiH za federalni fond solidarnosti povećan za 2,5 milijuna maraka što je, po njegovim riječima, omogućilo uvođenje novih lijekova na listu.

"Proširujemo i Listu lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja novim lijekovima. Kontinuirano radimo na tome da se stupanj usluga ne smanjuje, nego ih povećavamo, a potvrda visoke razine usluga koje pruža Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar je i potpisani sporazum s Republikom Hrvatskom o zbrinjavanju hitnih slučajeva s područja dvije županije iz RH upravo u SKB-u Mostar", istaknuo je ministar Mandić.

Dodao je kako je Vlada FBiH, na prijedlog Ministarstva zdravstva FBiH, usvojila i u Parlament uputila Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova.

"Njegovo usvajanje je temelj za daljnje aktivnosti oko saniranja dugova i reformi financiranja zdravstvenog sustava na području Federacije. Cilj nije samo financijska potpora, nego i otklanjanje uzroka nastalih dugovanja, postizanje stanja likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova, kao i povećanja kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga", naglasio je ministar Mandić.

Također je naveo kako su u okviru projekta sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a uz potporu Vlade Švicarske, 1.223 zdravstvena djelatnika iz obiteljske medicine educirana za standardizirane preventivne usluge u području procjene i upravljanja rizicima za kardiovaskularna oboljenja, te je pristup ovako standardiziranim uslugama omogućen u 73 doma zdravlja u Federaciji BiH.

"I u narednim aktivnostima cilj nam je stabilizacija i unaprjeđenje financiranja zdravstvenog sustava, postavljanje zdravstva u prioritet svih politika te razvoj i unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga na sve tri razine zdravstvene zaštite", istaknuo je ministar Mandić, navodi se u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo