12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

14.11.2019 / 10:05 BiH - Tužilaštvo Brčko distrikt

Šest referenata za katastar iz Brčkog optuženo za zlouporabu položaja

Šest referenata za katastar iz Brčkog optuženo za zlouporabu položaja
Tužilaštvo Brčko distrikt / Vijesti.ba
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je više službenika Odjela za javni registar Vlade Distrikta zbog sumnje da su naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih počinili kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ukupno šest referenata za katastar optuženo je da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu proračuna Distrikta, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo Distrikta podiglo je odvojene optužnice protiv M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tijekom 2013. i 2014. godine, a optuženi su da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge te da su tako građanima, poduzećima i drugim pravnim osobama pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2.612 maraka.

Optužnice protiv šest navedenih osoba podignute su za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja za koje im prijeti kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, a nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta optužnice protiv službenika katastra u Brčkom su u cijelosti potvrđene, stoji u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo